JAN TYSTAD

Cook (bildet) er nå leder av Underhuset, det vil si at det er han som bestemmer hvilke saker det skal stemmes over og som foreslår reformer i parlamentet.

Cook ble skiftet ut som utenriksminister etter valget sommeren 2001. Han ble fjernet fordi Tony Blair mente han var for egenrådig. Cook spurte ikke statsministeren om råd før han tok en beslutning og han var for radikal for statsministeren. Nå kan Cook få følge av bistandsminister Claire Short, som også har truet med å gå hvis Blair og Bush starter en krig på egen hånd.

Britisk uro

De mange protestmarsjene denne helgen og den siste meningsmålingen for fjernsynsselskapet ITV i går, viste at det er Robin Cook som har støtte i folket, ikke Blair. På spørsmål om britene ønsker en krig uten FNs godkjenning, svarte 60 prosent nei og 32 prosent ja

. Hvis det derimot ble vedtatt en ny resolusjon, som slår fast at Saddam Hussein har brutt FNs betingelser, er 76 prosent villig til å gå til krig.

Tony Blair har lovet en ny avstemning i Underhuset, men det kan bli vanskelig for ham å oppfylle dette løftet hvis president Bush vil starte krigen en av de nærmeste dagene, uten nytt vedtak i FN. Da har det liten hensikt å spørre britiske underhusmedlemmer om deres mening, all den stund Blair synes å være fast bestemt på å følge Bush.

Blir krigen utsatt noen dager og det blir avstemning i det britiske Underhuset, spår tidligere juniorminister i Utenriksdepartementet, Tony Lloyd at 30-40 Labour medlemmer vil slutte seg til de 122 som stemte mot krig for noen uker siden. Andre har anslått at 200 innen regjeringspartiet vil stemme mot regjeringen. Likevel kan Blair gå til krig fordi han kan regne med de konservatives støtte og dermed sikre seg flertall.

Gjenoppbygging

Britene er allerede begynt å diskutere gjenoppbygging og de store entreprenørfirmaene står i kø for å skaffe seg kontrakter, men også når det gjelder gjenoppbygging ligger amerikanerne først i løypen. Det finnes allerede en ferdig plan som er sendt ut til byggefirmaer fra den amerikanske bistandsorganisasjon USAID. Amerikanske eksperter er forberedt på å gå inn og etablere et nytt bankvesen, ny pengeenhet og sette opp et departement som skal ta seg av oljesalg og matimport i løpet av 18 måneder.

Det amerikanske USAID har sendt beskjed til fem av de største infrastruktur-gruppene om at de kan levere anbud på en 900 millioner dollar kontrakt for å planlegge og kontrollere gjenoppbygging.

Ansvarlig for gjenoppbygging er Bistandsdepartementet, men dette departementet ledes av en krigsmotstander. Bistandsminister Clare Short er en av dem som har truet med å gå av hvis Blair og Bush setter i gang krig på egen hånd. Kilder hos statsministeren hevder overfor britisk presse at Tony Blair har oppfordret statsråd Short til å bli værende i regjeringen og ta seg av den viktige oppgaven med å bygge opp igjen infrastrukturen i et land som vil bli bombet i stykker av britiske og amerikanske bombefly og raketter.