President George W. Bush har latt sine politiske målsettinger gå foran en sunn økonomisk politikk, hevder Greenspan i sin nye bok «The Age of Turbulence: Adventures in a New World».

– Det ble lagt liten vekt på grundig økonomisk debatt eller langsiktige konsekvenser, skriver Greenspan om Bush-administrasjonen.

Memoarene kommer ut mandag, men allerede lørdag trykket flere amerikanske aviser utdrag fra boka.

– Fortjente å tape

Greenspan skriver at han oppfordret Det hvite hus til å legge ned veto mot flere vedtak fra Kongressen for å forhindre et «ukontrollert» statlig forbruk mens republikanerne var i flertall i Kongressen.

At Bush ikke fulgte dette rådet, var et alvorlig feiltrinn, mener 81-åringen, som var sentralbanksjef i USA fra 1987 til 2006.

Republikanerne i Kongressen forlot prinsippene sine for å oppnå makt, men da de tapte valget i fjor, endte de opp med å miste begge deler, skriver Greenspan. «De fortjente å tape,» konkluderer han.

Frykter politisk motstand

Den tidligere sentralbanksjefen skriver også noen tanker om framtiden til amerikansk økonomi. Han frykter at sentralbanken Federal Reserve vil bli stilt overfor «populistisk motstand» fra Kongressen og Det hvite hus som går på tvers av sentralbankens mål om å holde prisene stabile.

For at inflasjonsraten skal holde seg mellom 1 og 2 prosent i årene framover, kan det komme til å bli nødvendig med langt høyere rentehevinger enn i dag, skriver Greenspan.

Samtidig er politikken Greenspan førte i sin tid som sentralbanksjef også blitt kritisert. Kritikere mener at den lange perioden med lave renter i begynnelsen av tiåret har lagt grunnlaget for boliglånsproblemene som for øyeblikket preger USA og som Greenspans etterfølger Ben Bernanke nå sliter med.