KLAUS JUSTSEN Washington

— Angrip USA, Storbritannia, Australia og Norges ambassader, forretningsinteresser og ansatte der dere bor, sier en stemme på opptaket som skal tilhøre al Qaidas nestkommanderende Ayman al-Zawahri. Det ble ikke opplyst hvor eller når stasjonen hadde fått båndet

— Ikke tillat USA, Storbritannia, Australia, Norge og andre korsfarere - morderne av deres irakiske brødre - å leve i deres land og nyte deres velstand og spre korrupsjon, sier stemmen, som ber verdens muslimer om å «gjøre grunnen under deres føtter til et inferno».

Osama bin Ladens nærmeste medarbeider oppfordret muslimer til å gjennomføre angrep i stil med de aksjonene som rammet New York og Washington 11. september 2001.

— Tenk på deres 19 brødre som angrep Amerika med sine fly som et eksempel, sa Ayman al-Zawahri.

Planla kapring

FBI-sjefen Robert Mueller understreket onsdag situasjonens alvor med en bemerkning om at forrige ukes angrep i Saudi-Arabia og Marokko kunne ses som opptakt til et angrep i USA.

Mueller påpekte imidlertid samtidig at man ikke hadde noe kjennskap til mål eller tidspunkt, og at amerikanerne burde la livet gå som normalt. Bare være ekstra oppmerksomme på hva som foregår omkring dem.

Budskapet fra bin Ladens nærmeste medarbeider kom samtidig med at det saudiarabiske politiet ifølge CNN arresterte tre al Qaida-medlemmer som planla å kapre passasjerfly for å bruke dem som prosjektiler mot bygninger i Jeddah.

De tre mennene ble arrestert på flyplassen og skal ha hatt både kniver og testamenter på seg da de forsøkte å gå om bord i et fly til Sudan. En av mennene sto på politiets liste over ettersøkte.

Skuddsikre vester

De amerikanske myndighetene fastslo at man ennå ikke har hatt mulighet for å undersøke båndopptaket med al-Zawahri, og derfor ikke kan bekrefte at det er autentisk.

Budskaper fra den egyptisk fødte legen, som lenge har vært Osama bin Ladens mest trofaste og innflytelsesrike løytnant, betraktes imidlertid alltid med det største alvor. Politiet i de amerikanske storbyene fremhevet at det vil være få synlige eksempler på den økte beredskapen. Kontrollen i havner og på flyplasser er imidlertid allerede skjerpet. Og ved Pentagon skiftet vaktene ut uniformsluene med stålhjelmer og trakk skuddsikre vester over uniformsjakken.

«DR. DØD»: Ayman al-Zawahri blir kalt «Dr. Død», og skal være Osama bin Ladens nestkommanderende i al Qaida-nettverket.