Flere av venninnene mine hadde tenkt å stemme nei til EU, men jeg har sagt til dem — som sant er - at de mangler utdannelse og ikke er interessert i vår ungdoms fremtid. Jeg har greid å snu en del av dem i alle fall, sier Halina Cioczek til Bergens Tidende.

Hun har nettopp avgitt stemmen sin i 160. krets i Stegny-distriktet i Warsza-wa, et typisk boligområde med sammensatt befolkning. Hun er registrert her, men har flyttet ut av Warszawa nylig - så derfor måtte hun dra til byen for å stemme.

Cioczek sier hun har reist i mange land, og derfor ikke frykter noe.

— Vi må bli med i EU. Ting blir bedre her da. Min sønn er arbeidsløs her i Polen og med medlemskap blir det bedre, mener hun.

— Men det er da høy arbeidsløshet i mange EU-land, også?

— Min sønn er musiker og drar ofte ut av landet for å få jobb. Det går alltid bra. Nylig var han i Irland og fikk spillejobb på en restaurant, og med en lønn på tre ganger nivået i Polen. Men med dagens regler får han bare et tre måneders turist-visum. Som EU-medlem får han andre rettigheter, sier Halina Cioczek.

Også Piotr Salanski (29) og sønnen Dariusz (2) avga stemme i formiddag. Faren stemte ja på vegne av dem begge.

— Jeg tror ikke situasjonen bedrer seg for Polen på kort sikt ved EU-medlemskap. Men i det lange løp er jeg sikker på at det gagner oss. Hele min familie og alle jeg kjenner går ut for å stemme ja i dag, sier Piotr Salanski.

Vi traff også en som stemte nei, en velutdannet kvinne i 40-årene. Hun ville ikke oppgi sitt navn, men mente at myndighetene drev med «tom propaganda».

— De sier alt blir bedre, men når man ber om en begrunnelse lyder det ikke overbevisende. Jeg frykter for fremtiden til våre bønder og fattige. Like før kl 11 i morges hadde nær 200 av de 1300 stemmeberettigede i krets 160 stemt. Det regnet valgstyret som godt, tatt i betraktning at det er mulig å stemme helt frem til i morgen kveld.

Alle regner med et klart ja-flertall i den polske EU-avstemningen. Spørsmålet er om deltakelsen når over de 50 prosentene grunnloven krever, men de første rapportene i dag peker mot at dette målet blir nådd.

MORGENFUGL: Halina Cioczek (t.v.) stod opp tidlig for å stemme ja til EU i Warszawa i dag.
FOTO: JUHA ROININEN