Varselet om tidevannsbølge gjelder fra Mexico i nord til Chile i sør, og kommer midt oppi frykten for etterskjelv og letingen etter døde.

I byen Camana ble minst 20 mennesker drept i en tidevannsbølge som følge av jordskjelvet. Skjebnen til flere fiskebåter som har ute på havet er foreløpig ukjent.

Nå er det fare for en ny tidevannsbølge langs Stillehavskysten. Også Polynesia kan bli rammet.

Kald vinternatt I Perus nest største by, den vakre kolonibyen Arequipa, skal hele 70 prosent av bygningene være skadd. Tusener av husløse mennesker våknet mandag morgen opp i parker og på sportsarenaer, etter en kald vinternatt på den sørlige halvkule.

— Vi begynner så vidt å få oversikt over ødeleggelsene i regionen. Akkurat nå må vi konsentrere oss om å få telt, madrasser, mat og medisiner til alle som har mistet hjemmene sine, sier Røde Kors-medarbeideren Moises Gonzales til nyhetsbyrået AP.

Etterskjelv Det skal være 54 norske ryggsekkturister i Peru, Bolivia og Chile, men ifølge UD skal ingen av disse være blant de skadde.

To etterskjelv klokka 1 og 3 natt til mandag lokal tid skremte mange av beboerne i de uskadde husene ut på gatene igjen.

Jordskjelvet lørdag målte hele 7,9 på Richters skala, og kunne merkes så langt borte som i Chile og i Bolivia. Episenteret lå ute i Stillehavet, omtrent 190 kilometer rett vest for kystbyen Arequipa.

Mange frykter at byen Moquegua skal være verre rammet enn Arequipa, men her har ødelagte telefonforbindelser hindret informasjonen. Det antas at så mye som 80 prosent av bygningene, som er av soltørket leire, har rast sammen i Moquegua.

Katedral ødelagt Tårnet i Arequipas katedral fra 1600-tallet raste sammen. Også på 1800-tallet måtte katedralen bygges om etter et jordskjelv.

— Det er i den historiske delen av byen at skadene er mest synlige. Katedralen er dessverre verst rammet. Mye tyder også på at husene i det historiske kvarteret fra kolonitida har fått store skader, sier Ian Logan fra Det internasjonale Røde Kors til CNN.

NTB