Massen i den kometlignende gassballen tilsvarer en milliard stjerner på størrelse med vår egen sol. Vi skal være glad den befinner seg langt unna oss, for den gigantiske ildkulen fyker av gårde med en fart på 750 kilometer i sekundet.

Galaksebygger Det er ESAs røntgensatellitt XMM-Newton som har oppdaget ildkulen. Den befinner seg i galaksehopen Abell 3266, millioner av lysår unna oss. Denne galaksehopen, som rommer hundrevis av galakser, vokser stadig.

Professor Alexis Finuguenov, tilknyttet både University of Maryland og Max Planck Institute, skriver på ESAs nettside at den nyoppdagede gassballen trolig er en av byggesteinene i den voksende galaksehopen.

En sol i timen Ildkulen, eller «the greatest of great balls of fire» som ESA spøkefullt kaller den, har en utstrekning på hele tre millioner lysår. Med lysets hastighet vil det altså ta tre millioner år å reise fra den ene siden av ildkulen til den andre.

Likevel blir den stadig mindre. Bildene fra XMM-Newton viser at den kometlignende kjernen blir frarøvet gass som ender opp i kometens hale. Beregninger tyder på at ildkulen hver eneste time mister masse tilsvarende vår egen sol.