Det blåser en småkald høstvind over Operaplassen i Frankfurt am Main denne lørdagskvelden. Kansler Gerhard Schröder tar likevel av seg jakken, i god tid før han skal på talerstolen.

Og når han endelig står der foran mikrofonene og 20.000 fremmøtte — pluss en liten håndfull konservative CDU-aktivister som roper «Løgner! Løgner! Løgner!» - er han så hås at det bare er så vidt stemmen bærer.

— Som dere skjønner: Nå står det om hver eneste stemme. Også om min, spøker stortaleren.

De siste par ukene har han med sin beryktede valgkamp-glød ledet sosialdemokratene sakte, men sikkert fremover på meningsmålingene. Og så sent som fredag hadde 25 prosent av velgerne ennå ikke bestemt seg.

Dette er siste kvelden; finale i Frankfurt, siste store arrangementet før valgsøndagen, siste sjans til å få inn et par stikk og sikre noen tusen stemmer til.

«Det ble fordømt knapt!»

Partiformann Franz Müntefering har fra scenen allerede gjort et stort poeng av den gode trenden:

— For noen måneder siden kunne vi lese i avisene at CDU/CSU var sikret flertall alene. Så, noen uker senere, leste vi at de ikke hadde flertall lenger, men at det uansett var sikret ved hjelp av FDP. Og nå, i forrige uke, sto det at CDU/CSU og FDP visst likevel ikke hadde flertall. På mandag, mine damer og herrer, skal det stå i avisen: Det ble fordømt knapt, men sosialdemokratene greide det! Gerhard Schröder forblir kansler!

Merkel to kilometer unna

Stor jubel, Schröder smiler så bredt som bare han kan og holder begge tomlene i været.

Men de vet begge at det nok heller kan bli i knappeste laget: De siste meningsmålingene viser at dagens regjeringskoalisjon mangler opp mot 10 prosent av stemmene for å få flertall. Og skulle det ende med dødt løp og en storkoalisjon sammen med CDU/CSU, er Schröder uansett ferdig. CDU/CSU blir største parti og Merkel regjeringssjef.

Også hun er denne lørdagen i Frankfurt am Main på stemmesanking, og får omvisning på verdens største bilmesse et par kilometer unna. På Operaplassen blir hun fra talerstolen anbefalt et politisk verv i Absurdistan, etter å ha påstått at det aldri har stått verre til med Tyskland.

Pekefinger til bladmakerne

Gerhard Schröder åpner med å snakke om været: Om flom og stormer som har herjet de siste månedene, og om sammenhengen med regjeringens store satsing på fornybar energi. Deretter kommer slagordene i tur og orden: Fingrene vekk fra tariffavtalene, nei til studentbetaling ved universitetene, nei til krigføring som middel mot terror, ja til et arbeidsmarked med plass til alle, og til slutt:

— Et par ord til alle bladfolkene, meningsforskerne og meningsmakerne: Tyskerne er så demokratisk modne at de som tror de kan manipulere folket, skal få seg kraftig irettesettelse mandag!

Stemmen er nesten helt fin igjen nå, kansleren har ropt av seg håsheten, det virker som han kunne holdt på i timevis. Men talen er til endes, tiden er ute, valgkampen over. Schröder går frem på scenekanten med hendene samlet over hodet, viser V-tegn, holder tomlene opp. Han vinker til venstre og høyre en siste gang, før han forsvinner ned fra scenen bakveien.