Kinas regjering har gitt 100.000 soldater og politifolk ordre om å kaste seg inn i redningsarbeidet, men forholdene gjør alt redningsarbeid ekstremt vanskelig.

Det offisielle antallet døde ble onsdag kveld lokal tid hevet til over 14.800, men tallet ventes fortsatt å stige kraftig. Nyhetsbyrået Xinhua meldte onsdag ettermiddag at 26.000 mennesker ligger begravd i ruinene.

Men bare i Mianyang-området skal det ifølge offisielle anslag ligge over 19.000 i ruinene.

Fra Wenchuan fylke, som var skjelvets senter, rapporteres det om enorme ødeleggelser. Hele 60.000 mennesker er savnet i fylket, ifølge myndighetene. I Yingxiu by i Wenchuan fylke vet man bare sikkert at 2.300 av 10.000 innbyggere lever.

Tjenestemenn advarer mot faren for oversvømmelser fordi damanlegg kan være ødelagt og settes under ekstra press av kraftig regn. Jordskred er også en betydelig risiko.

Plakater med navn

I utkanten av Mianyang by går folk rundt på et idrettsplass med plakater med navn på slektninger. De har et fåfengt håp om nyheter. De fleste er fra det nærliggende området Beichuan, et fylke under Mianyang og et av de verst rammede distriktene.

— De har ikke sagt noe om hva som skal skje med oss. Dette er bare et midlertidig oppholdssted. Jeg vet ikke når eller om vi kan dra hjem, sier Hu Luobing fra en landsby i Beichuan der hun sier alt er lagt i grus.

Et lite øyeblikk har hun gått fra datteren i et telt for å lete etter klær. Rundt 10.000 innbyggere fra Beichuan er på plassen.

Andre lette etter mat og drikke.

— Jeg har ikke spist noe siden i går kveld. Det eneste jeg har fått er litt brød og en flaske vann til datteren min, sier Bai Chenchu, en annen av de mange som har fått alt ødelagt.

— Alt jeg eier er det jeg har på meg, sier den 15 år gamle gutten Xi Dongli.

Store behov

Kinas statsminister Wen Jiabao, som har vært i jordskjelvområdet siden mandag, besøkte Beichuan onsdag formiddag.

— Deres smerte er vår smerte, sa han ifølge kinesisk TV mens han sto midt blant en gruppe innbyggere. - Å redde menneskeliv er den viktigste oppgaven.

Beichuan fylke alene trenger øyeblikkelig 50.000 telt, 200.000 tepper og 300.000 jakker, sammen med vann, mat og medisiner, skriver det regjeringskontrollerte nyhetsbyrået Xinhua.

Holde priser

Kinas regjering har gitt lokale myndigheter ordre om å sikre at prisene holdes stille og sikre forsyninger av mat. Men det rapporteres både om prisstigning og matvaremangel en rekke steder.

Det er regjeringens utviklings- og reformkommisjon, det som tidligere var regjeringens plankommisjon, som har gitt tillatelse til å slå ned på prisstigning, skriver avisen Caijing på sine nettsider. Også myndighetene utenfor de jordskjelvrammede områdene oppfordres til å følge priser på mat, vann, medisiner og byggematerialer nøye.

JASON LEE
STRINGER/CHINA
OMKOM: Opprørte foreldre ser på mens en død skoleelev bæres ut av ruinene i byen Juyuan.
DAVID GRAY
DAVID GRAY
Reuters/STRINGER/CHINA