I BAGDAD:

EVA PLESNER

FLEMMING WEISS ANDERSEN (foto)

Gårdsplassen til det medisinske fakultet var fylt til bristepunktet lørdag kveld av dansende og syngende unge mennesker, og arabisk popmusikk drønnet for full styrke ut av de store høyttalerne. Den anspente stemningen av frykt og uro som ellers preger Bagdad i disse dager var som blåst vekk.

— Dette er en gledens dag. Det skal ingen få lov å ødelegge, sa Rend Khalili (25), en av de nyutklekkete unge legene.

Sammen med venninnen og klassekameraten Rose Natheer på 24 har hun slitt i døgndrift de siste par månedene for å få så god eksamen som mulig. Gjennomsnittet avgjør nemlig hvor man kan få jobb: Jo dårligere karakterer, dess lenger vekk fra Bagdad kommer man.

— Vi har heldigvis fått så fine eksamener at vi har gode sjanser til å få bli i Bagdad. Slik situasjonen ser ut nå, er det utelukket at jeg reiser til en annen byr. Det vil mine foreldre aldri tillate, sier Rose Natheer.

Kidnappet eksamensdagen

De to unge kvinnene er stolte over sin nyervervete tittel og den livsoppgave de har påtatt seg.

— Det er sørgelig å se hvordan noen av landets dyktigste leger og professorer reiser bort. De burde være våre veiledere. Vi unge har bruk for dem, sier Rose Natheer og sverger på at hun selv ikke ville finne på å forlate Irak, selv om dagliglivet i øyeblikket er farlig.

Rend Khalili og Rose Natheer sier at de som leger har fått en enestående sjanse til å hjelpe folk og gjøre noe godt for landet sitt.

— Terroristene og de kriminelle skal ikke få lov å vinne, det aksepterer vi ikke. Vi lar oss ikke skremme vekk. Å sette seg med hendene i fanget og gi opp - det er det samme som å skylle sin fremtid ned i do, sier Rend Khalili.

En enkelt ting kaster likevel en skygge over festdagen. En studiekamerat og nær venn av de to kvinnene er her ikke. Han ble kidnappet fem dager tidligere foran hjemmet sitt akkurat da han var på vei til den siste og avsluttende eksamen.

Flere av naboene så det skjedde, men de hadde ikke noe å stille opp med mot de fem kidnapperne som var bevæpnet med maskinpistoler.

— Jeg snakket med ham i telefon kvelden før. Vi har kjent hverandre i mange år og har drømt om å feire denne dagen sammen. I telefonen sa han at han nesten ikke kunne fatte at vi endelig ble leger i morgen. Han sa at han talte minuttene, forteller Rose Natheer.

Den unge mannen er ennå i kidnappernes vold. De har forlangt 25.000 amerikanske dollar i løsepenger, men det kan hans familie umulig betale.

— Vi kan kun håpe det beste for vår venn. I dag fester vi og danser og synger. Men det er hele tiden med en følelse av skyld fordi han ikke er her, sier Rose Natheer.

- Vær tålmodige

Av de 287 unge legene som om kort tid skal avlegge legeløftet, vil minst ti prosent reise ut av landet, opplyser dekanen for det medisinske fakultet, dr. Hakmat Al-Shaarbaf. Til USA og Europa, til Yemen, Libya og andre av de rike arabiske nasjonene, der det er langt flere penger å tjene enn i Irak.

En irakisk lege tjener i dag under 200 dollar i måneden.

— Men det er da et stort fremskritt i forhold til hva vi fikk under Saddam Hussein. I den siste tiden hadde vi en månedslønn på mindre enn fem dollar, sier Hakmat Al-Shaarbaf og tilføyer at stort sett alle de nyutdannete kan se frem til å få jobb. Det er stor etterspørsel etter leger i Irak.

— Jeg ber de unge om å utvise tålmodighet. Tidene er svært vanskelige akkurat nå, men de må forstå omstendighetene. Fremfor alt må de bevare troen på at det venter dem en lys fremtid. For det gjør det, det er jeg overbevist om, sier han.

EN MANGLER: Eksamen er over, og legestudentene i Bagdad feirer at de endelig kan kalle seg leger. Men en i kullet mangler. Han ble kidnappet om morgenen på eksamensdagen. Det er ennå uvisst hvilken skjebne han har lidd. FLEMMING WEISS ANDERSEN (foto)