USA har overlevert en formell protest til Kina om saken, opplyser en talskvinne for den amerikanske ambassaden i Beijing søndag.

– USAs ambassadør hadde torsdag et møte med innenriksdepartementet for å protestere offisielt mot hendelsen, sier hun.

Det var den 30. september at kinesiske grensevakter ved et fjellpass i Himalaya åpnet ild mot en gruppe tibetanske flyktninger, blant dem kvinner, barn og munker, som forsøkte å ta seg over til Nepal.

Den USA-baserte tibetanske menneskerettsorganisasjonen ICT har identifisert den drepte som den 25-årige nonnen Kelsang Namtso.

– Selvforsvar

Torsdag hevdet kinesiske myndigheter at soldatene hadde skutt i selvforsvar. Men en rumensk fotograf var med på turen, og tok opp hele hendelsen på film. På videoen kan man se gruppen av tibetanere som vandrer på rekke gjennom Nangpa La-passet. Plutselig høres et skudd, og en av personene i rekken faller til marken.

På båndet høres en uidentifisert mannsstemme som roper: – De skyter dem som hunder.

En annen i gruppen skal ha forsøkt å flykte, men ble truffet i en ny runde med ammunisjon.

Barn ført bort

En britisk fjellklatrer, Steve Lawes, som også er politimann, befant seg i området og var vitne til hendelsen. Han forteller at rundt ti-tolv barn ble tatt av grensevaktene etter beskytningen og ført bort.

Siden 1950 har Tibet vært okkupert av Kina. Internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner beskylder Kina for å styre Tibet gjennom undertrykkelse og trusler.

Rundt 2.500 tibetanere forsøker hvert år å komme seg over grensen til Nepal.