Verden gikk årtusenskiftet i møte med skrekk i blikket. Man fryktet at fly ville falle ned, raketter skytes ut ved en feil, et nytt Tsjernobyl, løpske pengetransaksjoner og at strømmen gikk.

Y2K (Year 2 Kilo — år to tusen) var monsteret, myndigheter verden over opprettet egne beredskapsdivisjoner som kontinuerlig overvåket situasjonen i 1900-tallets siste uker. Kjell Magne Bondevik var statsminister og sendte ut en pamflett til alle norske husstander om hva man burde gjøre med datamaskinen sin for å unngå Y2K-problemer.

Ingenting skjedde. Ikke da.

Terror og finanskrise

Terrorangrepene 11. september på begynnelsen av tiåret, og en finansiell krise på slutten, vil bidra til at de første ti årene av det enogtyvende århundret vil bli husket som de mest nedslående, desillusjonerende amerikanerne har opplevd siden slutten av andre verdenskrig.

— Kall det tiåret fra helvete, oppgjørets tiår, de knuste drømmers tiår eller det tapte tiåret. Kall det hva du vil - bare vær takknemlig for at det snart er over, skrive Time Magazine.

Å kalle 00-tallet for det verste kan kanskje virke dramatisk i et tiår hvor det ikke har blitt kjempet noen store kriger - i historisk forstand.

Men det er en sørgelig passende merkelapp for familiene til de tusenvis av ofrene for 11.september-angrepet, for flodbølgekatastrofen i Asia andre juledag for fem år siden, og for krigene i blant annet Afghanistan og Irak, som av Time er kåret til noen av de ti verste hendelsene i dette «helvetetes tiår».

— Har du det bedre i dag enn du hadde det for et tiår siden? spør Time leserne retorisk, og mener svaret for de aller fleste er et rungende nei. Aksjemarkedet har sunket 26 prosent side 2000, og dette tiåret er dermed historiens verste aksje-tiår. Tar man hensyn til inflasjon, er det faktisk enda verre.

Mer terror nå enn før

I USA har husholdningenes inntekter sunket dramatisk siden 2000, husprisene har steget og økonomien har opplevd en rekke konkurser. Den mest omtalte de siste årene er trolig Lehman Brothers-konkursen 15. september 2008, som viste verden hvor ille den lurende finanskrisen faktisk var.

Det har vært flere dramatiske skoleskytinger, som på Virginia Tech-universitetet der 32 mennesker ble drept, flere tilfeller i Finland, og nå sist et skytedrama på et universitet i Ungarn med over 200 norske studenter.

Terrorangrep har blitt vanligere, og flere. Bombene på undergrunnen i London og i Spania, Mumbai-angrepet for nøyaktig ett år siden, angrepet mot Serena Hotel i Kabul, der den norske journalisten Carsten Thomassen og seks andre ble drept, flere angrep i Pakistan, Russland, Jordan og Filippinene.

— Angrepene har ikke vært mer dødelige enn tidligere, men de har sementert oppfatningen hos folk om at terrorister kan slå til når som helst, hvor som helst, skriver Time.

Journalisten prøver å finne årsaken til hva det er som har ført oss ut i denne elendigheten, og mener rett og slett at det bunner i dårlig moral:

— Vi er grådigere og mer selvopptatt enn før, derfor bruker vi mindre energi på å forberede seg på de farer, katastrofer og uhell som lurer.

Blir neste tiår bedre enn dette? Si din mening!

11. SEPTEMBER: Tiåret var halvannet år gammelt da to fly braste inn i Twin Towers. ARKIVFOTO: SCANPIX
BØRSFALL: Finanskrisen startet på børsen i New York. ARKIVFOTO: SCANPIX
DESEMBERUTGAVEN: The decade from hell, kaller Time Magazine det siste tiåret.