• Katastrofen er allerede et faktum. Ti millioner mennesker er på flukt, sier Sven Mollekleiv, president i Røde Kors.

Vinterkulden nærmer seg for menneskene som er rammet av krisen i Syria, og humanitære organisasjoner ber nå verden om hjelp for å avverge en enda større tragedie både i Syria og nabolandene.

— I Norge er vi vant til at det er kaldt, men vi har varme hus og gode klær. I Syria har de ingen av delene. Temperaturen i Damaskus kan droppe ned mot null grader, i tillegg til mye regn og vind. I fjellene kan det også komme snø, sier Røde Kors-president Sven Mollekleiv i en pressemelding.

Mollekleiv er nå i Tyrkia for å se nærmere på innsatsen Tyrkisk Røde Halvmåne gjør i flyktningområdene nær grensen til Syria.

Den humanitære krisen er formidabel. Mer enn halvparten av Syrias opprinnelige befolkning på 22 millioner mennesker har nå behov for nødhjelp, og behovet øker dag for dag. Flyktningsituasjonen er også akutt. Sju millioner er på flukt inne i Syria, mens nabolandene har tatt i mot tre millioner mennesker.

Trenger tepper

Røde Kors er bekymret over at oppmerksomheten rundt flyktningkrisen forsvinner i nyhetsbildet. Organisasjonen setter nå i gang sin julekampanje til inntekt for Syria. De innsamlede midlene skal brukes til tepper og madrasser til familier som går en kald og tøff vinter i møte.

— Veldig mange har reist fra alt de eier og de får ikke den hjelpen de har krav på, sier Mollekleiv.Flyktningene har flere utfordringer enn krig og vinterkulde. Syria står overfor en av de mest alvorlige tørkeperiodene på flere år, noe som rammer matproduksjonen i landet. På toppen av dette har prisen på bensin og annet drivstoff skutt i været. Resultatet er at mange ikke får tak i parafin til oppvarming.

- Bøyer oss i støvet

— Millioner av syrere er helt avhengige av den hjelpen de får fra Syria Røde Halvmåne. Vi må bare bøye oss i støvet for den innsatsen de over ni tusen frivillige legger ned hver dag. Med livet som innsats når de ut med mat, medisiner og vann til over tre millioner hver måned. Dette får de til over hele Syria med deres unike og livsviktige tilgang til å hjelpe. De trenger all hjelp og støtte de kan få, sier Mollekleiv.

Røde Kors og andre hjelpeorganisasjoner beskriver forholdene inne i Syria som forferdelige, og den blir stadig verre også for menneskene som har flyktet til nabolandene Tyrkia, Jordan, Irak og Libanon. Mange bor i flyktningleirer, i telt, på gaten eller hos slektninger og venner. Molleklev sier at de fattigste blant flyktningene rammes hardest, fordi de ofte mangler nettverk og har små økonomiske ressurser til å takle den nye, tøffe hverdagen.

Må klare seg selv

Tyrkia har mer enn 1,4 millioner syriske flyktninger utenfor organiserte flyktningleirer, og bare hver sjette av disse meneskene mottar nødhjelp. Resten forsøker å klare seg selv, men sliter med å skaffe tilgang til utdanning, helsetjenester og tak over hodet.

— Etter tre og et halvt år med borgerkrig har vi forsøkt å bruke alle ordene som finnes for å beskrive hvor ille det er, men likevel tas ikke katastrofen på alvor. Slik utviklingen i hele regionen er i dag, så ser vi ingen ende på konflikten, sier Sven Mollekleiv i en pressemelding.