– Antallet drepte er ikke offisielt eller endelig fordi sammenstøtene ennå ikke er over. Det er vanskelig å si hvor mange som er drept, men det er helt sikkert rundt ti døde, sier Italias ambassadør i Tripoli, Francesco Trupiano.

Sammenstøtene fant sted utenfor det italienske konsulatet i Benghazi i forbindelse med en demonstrasjon mot Muhammed-karikaturene. Myndighetene i Libya bekrefter at det er drepte og skadde, men oppgir ingen presise tall.

Noen hundre

Det italienske nyhetsbyrået Ansa melder at noen hundre demonstranter beveget seg i retning av konsulatet, som er det eneste vestlige i byen, like før klokka 17.

Demonstrantene brøt seg gjennom politisperringene rundt konsulatet og satte fyr på fire biler, blant dem bilen til generalkonsul Giovanni Pirello. Folkemengden knuste flere vinduer i konsulatet og forsøkte å kaste bensin inn i bygningen, men klarte ikke å åpne porten til konsulatet.

Politiet grep inn og klarte å evakuere de ansatte i konsulatet uten at noen av dem ble skadd, før demonstrantene igjen vendte tilbake og klarte å sette fyr på bygningen. Libysk fjernsyn viste bilder av politistyrker som skjøt mot folkemengden.

Provoserende minister

Det er første gang at karikaturene, som først ble trykket i danske Jyllands-Posten, har ført til angrep på et italiensk mål i et muslimsk land.

De siste ukene har Italias reformminister Roberto Calderoli flere ganger kritisert islam og dette kan ha bidratt til fredagens opptøyer. Blant annet vakte han oppsikt da han sto fram med en T-skjorte med Muhammed-karikatur på italiensk fjernsyn.

– Demonstrasjonen har opprinnelse i karikaturene. Men jeg kan selvfølgelig ikke utelukke at ministerens handlinger har forverret situasjonen, sier Trupiano.

Statsminister Silvio Berlusconi har gjort det klart at Calderoli burde gå av på grunn av sin oppførsel. Calderoli sier på sin side at han ikke angrer på noen ting, men at han er villig til å gå av hvis den muslimske verden viser tegn på å ville åpne en dialog med Vesten.

– Jeg vil gå av øyeblikkelig når jeg ser tegn fra den islamske verden på at dette ville være nyttig, sier Calderoli til nyhetsbyrået Ansa.