Det er neppe riktig å si at minnet om Diana har bleknet, derimot er det blitt mer nøkternt og nyansert. Samtidig har prins Charles’ anseelse vokst blant briter flest, ikke minst fordi han har vist seg som en omsorgsfull far for parets to sønner, prinsene William og Harry.

Dianas rival Camilla Parker Bowles, som fikk tittelen hertuginne av Cornwall da hun i 2005 giftet seg med prins Charles, har gått fra å være forhatt til i det minste å bli godtatt. Hun har vist stor diskresjon og omhyggelig unngått å forsøke å bli «en ny Diana».

Gift

Prins Charles og Lady Diana Spencer, som hun den gang het, giftet seg i St. Paul’s-katedralen i London 29. juli 1981. Bryllupet vakte voldsom begeistring blant dronningtro briter, som lenge hadde ventet på at tronarvingen skulle finne seg en ektefelle.

Ikke minst gjaldt det å sikre arvefølgen. De to fikk i 1982 sønnen William, og i 1984 kom lillebroren Harry.

Mot slutten av 1980-tallet ble det klart at ekteskapet mellom Charles og Diana skrantet, og 28. august 1996 ble de formelt skilt.

Hvorfor sprakk det? Diana sa i et berømt intervju at «det var tre av oss i ekteskapet» – en henvisning til Camilla. Andre har sagt at hun opplevde livet som medlem av kongehuset som en tilværelse «i gullbur». Forholdet til Charles ble etter hvert en tvangstrøye.

Dodi

Og om det var en annen kvinne i Charles’ liv, kom det en annen mann inn i Dianas. Han het Dodi al-Fayed og var arving til det fasjonable varehuset Harrods vest i London. Men han var av utenlandsk herkomst og ble av den britiske overklassen betraktet som «upassende».

Diana, Dodi og deres sjåfør Henri Paul omkom da bilen deres kjørte inn i en stolpe i en veitunnel i Paris 31. august 1997. Livvakten Trevor Rees-Jones overlevde med store skader. Henri Paul var påvirket av alkohol og narkotika da han satte seg bak rattet.

Dodis far, Harrods-eier Mohamed al-Fayed, har uten å lykkes forsøkt å bevise at Diana og hans sønn ble drept på ordre fra det britiske kongehuset. Ti år etter tragedien vil mange briter heller minnes Diana for hennes oppriktige innsats for aidssyke og mot landminer.

AP