Juli betyr tre uker hvor Norge er paralysert, mener journalisten Doug Mellgren fra nyhetsbyrået Ascociated Press (AP). I en artikkel som er på trykk i flere amerikanske medier, blant dem Chicago Sun Times, forsøker Mellgren å forklare amerikanerne hva «fellesferie» faktisk er.

Mellgren, som har dekket Norge for AP siden 1989, mener at selv om det er vanlig med lav aktivitet i Europa i sommermånedene, er tilstanden i Norge ekstrem.

Parkering og køfritt

— Plutselig blir den enkleste ekspedisjon, som å finne et rør til kjøkkenvasken, like vanskelig som å bestige en isbre, skriver Mellgren.

I Norge er nemlig dager med 25 varmegrader så sjeldne at regjering, parlament og forretningslivet tar seg fri, skriver journalisten.

Plutselig er det ingen problemer å finne seg en parkeringsplass i sentrum av Oslo. Rushtiden er køfri. «Thatýs fellesferie», forklarer Doug Mellgren.

NHO og statsministeren

Hvorfor er det slik og når ble fellesferien innført, vil Mellgren vite. Han ringer Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) og blir henvist til en «ekspert» på feltet.

— Men eksperten på fellesferie var på fellesferie, skriver Mellgren.

Han gir seg ikke i sin søken etter fellesferiens historie og ringer statsministerens kontor, siden statsministeren selv og «alle de andre ministrene» var på fellesferie, men sannelig var ikke statsminister Bondeviks pressetalsmann på fellesferie.

Hans assistent da, undrer AP-journalisten. Han er på fellesferie. Hva med informasjonsavdelingen. Nei, der har de tatt ferie. Fellesferie, skriver Doug Mellgren, og avslutter:

— That's fellesferie...

Faksimile: Chicago Sun Times