JAN TYSTADOnsdag starter rettssaken i Zimbabwe mot 70 svarte og hvite leiesoldater som angivelig skulle gjennomføre kuppet, men de har støttespillere i Thatcher-kretsen.

I London forbereder presidentens advokater en erstatningssak mot dem som angivelig sto bak og støttet planene. Historien kunne vært hentet ut av en Fredrick Forsyth-roman, men atter en gang er virkeligheten mer utrolig enn spenningsbøker.

Leiesoldatene ble arrestert på flyplassen i Harare i mars da flyet landet for å hente en våpenlast. Lederen, den tidligere britiske offiseren Simon Mann, hevdet at de alle var sikkerhetsvakter som skulle til Kongo for å beskytte diamantgruvene.

Hjelp Den britiske søndagsavisen The Observer har sett et brev som Simon Mann har smuglet ut fra fengselet i Zimbabwe 21. mars. Han ber om hjelp og skriver: «Vår situasjon er vanskelig. Advokatene får ikke noe svar fra Smelly eller Scratcher ý det som kan få oss ut av fengselet er noe som virkelig kan gjøre inntrykk. Vi trenger internasjonal innflytelse fra slike som Smelly, Scratcherý og David Hart ý Et initiativ må komme nå, når vi kommer i retten er vi fortapt.» Ingen synes å være interessert i å hjelpe leiesoldatene.

Kildene bak brevet har opplyst at Smelly er oljemekleren Ely Calil, som også har nær kontakt med opposisjonslederen i Ekvatorial-Guinea, og Scratcher er Mark Thatcher.

Leiesoldater De arresterte leiesoldatene risikerer å bli utlevert fra Zimbabwe til Ekvatorial-Guinea. Der risikerer de dødsstraff. Simon Mann har, etter at han sluttet som offiser i den britiske hær, vært leiesoldat i Afrika. Han startet det sørafrikanske selskapet Executive Outcome, som i mange år beskyttet oljeforsyningene i Angola mot angrep fra UNITA og andre opposisjonsgrupper. Etter at borgerkrigen i Angola var slutt, har de vært på jakt etter nye oppgaver.

De var så uheldige å velge Zimbabwe som mellomstasjon, der ble de tatt av myndighetene og puttet i fengsel. Flere av de arresterte var soldater i den Sør-Afrikanske hær under apartheidregimet og de har forsøkt å bli utlevert til Sør-Afrika, men sørafrikanerne er ikke spesielt interessert i å få denne gruppen tilbake.

Simon Mann, som er brite, har bedt om å bli utlevert til Storbritannia, men britene synes ikke å være særlig interessert i ham.

Politikere Noen politikere i kretsen rundt Margaret Thatcher vil nok føle ubehag hvis de trekkes inn i rettssaker i Afrika og i en erstatningssak i London. President Teodoro Obiang har nemlig engasjert et britisk advokatfirma som forsøker å starte en erstatningssak ved høyesterett i London. Han krever millioner av pund i erstatning fra dem som planla kuppet.

Planleggerne var angivelig blant andre oljemekleren Ely Calil, som er en god venn og tidligere rådgiver av Lord Archer (viseformann i Det konservative parti under Thatcher). Mark Thatchers navn vil bli trukket frem, han er nabo av Simon Mann i Cape Town og nevnt i brevet fra fengselet. David Hart var en nær rådgiver for Margaret Thatcher. Han har gode forbindelser til CIA og har arbeidet som mellommann i flere store våpensalg. Det samme har Mark Thatcher gjort. Det var våpenhandel som gjorde ham rik.

Simon Manns venner i Storbritannia har engasjert Lord Bell til å ta seg av informasjonsvirksomheten rundt denne saken. Tim Bell var Margaret Thatchers rådgiver i valgkamper og i hennes utadvendte virksomhet.

Rettssakene i Zimbabwe og i London vil kunne kaste mer lys over forholdene i Ekvatorial-Guinea, hvor Teodoro Obiang er mest kjent for sitt brutale diktatur.

Rettssakene i Afrika vil muligens også kaste lys over leiesoldatenes virksomhet. Mann hevder at de skulle til Kongo for å være vakter i diamantgruvene. Den britiske advokaten Anthony Kerman, som representerer Mann, sier at det er latterlig å påstå at 70-80 mann skulle være i stand til å sette i verk et kupp i Ekvatorial-Guinea.

Påtalemyndigheten i Zimbabwe påstår at politiet klarte å stanse et kupp og ønsker å utlevere dem til Ekvatorial-Guinea.

Påstand står mot påstand.