Bangkok: En domstol i Bangkok har utstedt arrestordre mot Thaksin Shinawatra som kan få dødsstraff dersom han blir kjent skyldig.

Arrestordren kommer i kjølvannet av de voldsomme demonstrasjonene i Bangkok de siste ukene, der rødskjortene, som er tilhengere av Thaksin, har krevd at den sittende regjeringen må gå.

De voldsomme opptøyene har krevd flere titall liv, og regjeringen i Thailand beskylder den avsatte statsministeren for å være hjernen bak protestaksjonene. Det benekter han imidlertid på det sterkeste.

Thaksin var statsminister fra 2001 til 2006, da han ble styrtet i et kupp. I 2008 ble han dømt til to års fengsel for korrupsjon, og har siden da ikke satt sine bein i hjemlandet.

Arrestordren innebærer at utenriksdepartementet og påtalemyndigheten nå vil sette i gang en jakt på Thaksin over hele verden

Regjeringskilde

Jakter over hele verden

— Arrestordren innebærer at utenriksdepartementet og påtalemyndigheten nå vil sette i gang en jakt på Thaksin over hele verden, sier en regjeringskilde.

Regjeringen anklager ham for å ha finansiert opprøret med millioner av dollar. Han beskyldes også for å ha organisert smugling av våpen og soldater fra Kambodsja.

Dersom han blir kjent skyldig i tiltalen, kan han i henhold til thailandsk straffelov dømmes til døden.

Det er ikke kjent hvor Thaksin befinner seg. Han skal sist ha blitt observert på filmfestivalen i Cannes i Frankrike, som sluttet i helgen. De siste ukene har han også blitt sett i både Moskva og ved Victoriasjøen i Uganda.

Ifølge enkelte kilder bor Thaksin i Montenegro, men disse opplysningene er ikke bekreftet.

Forlenger portforbud

Tirsdag kunngjorde regjeringen også at portforbudet i Bangkok og 23 provinser forlenges frem til førstkommende lørdag.

Ifølge landets visestatsminister Suthep Thaugsuban er portforbudet, som gjelder fra midnatt til klokken 4 om morgenen, nødvendig for å forhindre ny uro. Men det vil ikke vare i en uke, slik tidligere kunngjort.

— Vi har redusert antall dager med portforbud fra syv til fire fordi vi ønsker å begrense innvirkningen det har for folk, sier Suthep.

Portforbudet ble innført 19. mai etter at flere uker med voldelige opptøyer i Bangkok toppet seg etter at regjeringsstyrker stormet områdene der rødskjortene hadde forskanset seg. Flere ledere ble arrestert, og demonstranter svarte med å tenne på flere viktige bygninger, blant annet børsen, en rekke banker og landets største kjøpesenter.

EKSSTATSMINISTER Thaksin Shinawatra siktes for terrorvirksomhet.
Apichart Weerawong