I en uttalelse som ble lest opp på thailandsk fjernsyn mandag, sier Thaksin at han ikke vil møte opp til korrupsjonsrettssaken i Thailand, fordi han «ikke vil få en rettferdig rettssak».

– Jeg beklager mitt valg om å bosette meg i England. Hvis jeg er heldig, vil jeg få reise tilbake, dø og begraves i thailandsk jord, sier han.

Paret fikk i forrige uke rettens tillatelse til å reise til Kina for å delta på åpningsseremonien for OL.

I all stillhet tok Thaksin og hans kone flyet videre fra Beijing til Storbritannia lørdag, der han blant annet eier Manchester fotballklubb, i tillegg til en rekke eiendommer.

Utstedt arrestordre

Thailands høyesterett har nå utstedt arrestordre på Thailands tidligere statsminister og hans kone etter at de ikke møtte opp til høring i en domstol i Bangkok mandag morgen.

– Høyesterett mener de tiltalte har brutt betingelsene for løslatelse mot kausjon, og har derfor utstedt arrestordre på dem, heter det i en kunngjøring fra høyesterett.

Thaksin Shinawatra bodde i eksil i England fram til februar i år og returnerte til Thailand etter hans allierte vant valget i Thailand. Både han og kona er tiltalt for grov korrupsjon.

Fremdeles innflytelse

I den håndskrevne uttalelsen, som ble fakset til ulike medier i Thailand, sier Thaksin at han trodde han ville få «bevist sin uskyld, men at situasjonen har forverret seg.»

– Det som skjedde meg, min familie og mine nærmeste kolleger er et resultat av et ønske om å bli kvitt meg politisk, sier han

Eksperter mener Thaksins avgjørelse om å bosette seg i England ikke betyr slutten på hans enorme innflytelse i Thailand.

– Han kommer helt sikkert til å bruke sin base utenlands til å påvirke Thailandsk politikk, sier Charnvit Kasetsiri, en historiker ved Universitetet i Bangkok.

Tidligere statsminister i Thailand Thaksin Shinawatra og hans kone Potjaman Shinawatra forlater retten i Bangkok etter at de ble dømt til tre års fengsel for korrupsjon i juli. Foto:REUTERS/Sukree Sukplang/SCANPIX

CHAIWAT SUBPRASOM