Men Folkemaktpartiet (PPP) får ikke flertall i nasjonalforsamlingen. Da 95 prosent av stemmene var talt opp, hadde partiet fått 228 av de 480 setene i nasjonalforsamlingen, kunngjorde valgkommisjonen søndag. De endelige resultatene er ventet mandag.

Lederen av PPP Samak Sundaravej kaller valgresultatet for en seier over kuppmakerne som tok makten i september i fjor.

– Dette er en seier for landet. Kuppet er dødt, sa Samak på en pressekonferanse da de foreløpige resultatene ble kjent, og la til at han trolig blir landets neste statsminister.

Valget er Thailands første siden Thaksin ble styrtet i et militærkupp i september i fjor.

Flertall

PPPs fremste utfordrer, Det demokratiske partiet, ser ut til å få 166 representanter, mens resten av plassene blir fordelt på fem mindre partier.

PPP får dermed ikke stort nok flertall til å danne regjering alene, men Sundaravej inviterte søndag de andre partiene til å delta i en koalisjonsregjering.

Lederen av Det demokratiske partiet, Abhisit Vejjajiva, nektet søndag å kaste inn håndkleet og sier at hans parti er rede til å danne en egen koalisjonsregjering dersom PPP ikke får absolutt flertall i nasjonalforsamlingen.

– PPP har ikke lykkes i å få rent flertall. Dette valget ser ut til å bli det jevne oppgjøret som jeg alltid har spådd, sier han.

Hærens reaksjon

Det store spørsmålet framover vil bli hvordan hæren og rojalistiske krefter, som Thaksin-tilhengerne mener sto bak kuppet, kommer til å reagere på et valgresultat som viser at forsøkene på å sette Thaksin på sidelinjen har mislyktes.

USA ba søndag alle parter om å respektere valgresultatene. Talsmann for Det hvite hus Sean McCormack understreket at valget hadde vært fritt og rettferdig.

PPP har lyktes med å samle restene av Thaksins parti Thai Rak Thai (Thaier elsker thaier) som ble oppløst av de militære etter kuppet. Det nye partiet føk rett til topps på meningsmålingene straks det var dannet, og det har vært ventet at partiet skulle vinne valget.

Korrupsjon

Partiet får størsteparten av sin støtte blant bønder og småbønder som utgjør flertallet av Thailands 64 millioner innbyggere.

Etter at Thaksin ble styrtet ble han tiltalt for korrupsjon i en lang rekke grove saker og har levd i eksil i London det siste året. Den avsatte statsministeren deltar ikke i valget, men hans allierte i PPP har sagt at han skal få komme hjem 14. februar dersom de vinner.

Rundt 45 millioner thailendere hadde stemmerett ved valget.

OPPTELLING: Lederen for Det demokratiske partiet i Thailand, Abhisit Vejjajiva, følger med på opptellingen av stemmene i søndagens valg på ny nasjonalforsamling.
CHAIWAT SUBPRASOM