TORGEIR NORLING

Pattani, Thailand

— Egentlig skulle vi bygge konferansesal i kjelleren, men så fikk vi uventede gjester, sier Anusart Suwanmongkol, eier av luksushotellet CS Pattani, i den sørlige thailandske byen Pattani

Mens vold og uroligheter i ferielandets tre sørligste provinser har skremt bort både turister og andre besøkende fra hotellet, har Anusarts mest trofaste gjester slett ikke latt seg skremme.

Hotelleieren peker mot himmelen, der flere tusen svaler kommer flygende. Luften fylles av fuglekvitter mens svalene flyr i en stor bue over hotellet. Så dukker fuglene i et svalestup rett ned i hotellets kjeller, hvor de slår seg til ro.

Hotellregningen betaler fuglene med sine egne reder. De tilhører svaletypen collocalia fuciphaga, en art som bygger redene med sitt eget spytt. Redene er hovedingrediensen i den eksklusive svaleredesuppen, en rett som er svært populær i Kina.

Mange tror svalerede er bra for helsen og helbreder sykdommer. Andre spiser suppen, vel, nettopp fordi den er det dyreste som finnes på menyen. Ferske råvarer er det nemlig vanskelig å oppdrive, og markedsprisen har gått i taket. Det smaker fugl av en pris på over 10.000 kroner kiloen.

For Anusart har de flygende gjestene derfor blitt en svært lukrativ geskjeft. Fire ganger i året høster han redene. For noen dager siden hentet han 13 kilo ut av kjelleren. Fra de kinesiske oppkjøperne regner han med å få betalt over 150.000 kroner for fangsten.

— Kjøpere er det ikke mangel på, og de betaler i kontanter, sier han

Foreldre ut - svaler inn

Hotelleieren er ikke den eneste i Pattani som har kastet seg på svaleredeboomen. Over hele byen bygges det fuglehus i alle fasonger, farger og størrelser. En tennisbane er omgjort til fuglereservat. Hele kontorbygninger er fraflyttet for å gjøre plass til svaler.

Nick Ampaijit, en forretningsmann i trettiårene, kastet nylig foreldrene sine ut av barndomshjemmet fordi svalene viste interesse for huset. Siden har han brukt 50.000 kroner på å renovere to av etasjene til en standard han tror fuglene liker.

— For minimale investeringer har jeg etablert en gullgruve, sier han og hevder bestemt at foreldrene ikke hadde noe imot å flytte ut.

Mange har investert mer. Prakorn Tantiwutthikrai, som til daglig driver et bilverksted, har lånt penger og investert en million kroner i en gedigen betongkonstruksjon i sentrum av byen. Bygget står snart ferdig.

Om tre til fem år regner Prakorn med å ha tjent inn investeringen. Han mener disse vil tiltrekke seg andre.

Liker indonesisk musikk

For å lokke til seg svalene, kreves rett teknikk. Den 57 år gamle selverklærte svaleredeeksperten K.K. Lin, forteller at en rekke momenter spiller inn.

— I naturen lever svalene i mørke, fuktige huler. Kunsten er å gjenskape disse forholdene, sier han.

Det innebærer doble vegger i husene, et godt ventilasjonsanlegg, og jevn vanntilførsel. I tillegg mener eksperten at det er svært viktig at det spilles en cd med fuglesang i huset.

Ved C.S. Pattani hotell fant fuglene frem helt av seg selv. Anusart tok verken tatt i bruk ekspertråd eller lokkende fuglesang. Mange er derfor sikre på at han har funnet en magisk formel for å lokke til seg svalene.

— Noen tror fuglene blir tiltrukket av den indonesiske musikken jeg spiller i lobbyen, sier han.

Fra nabobygningen høres lokkende fuglesang helt bort til hotellet.

— De prøver å stjele fuglene mine. Hadde jeg visst hva de pønsket på hadde jeg selvfølgelig ikke solgt, sier han.

Smaker ingenting

Med tanke på prisen, er det med store forventninger vi setter oss ned for å smake på den kinesiske delikatessen. Fire reder ble tidligere på dagen lagt i bløt i hotellets kjøkken. Siden har vi sett kjøkkenpersonalet arbeide i flere timer med å rense hver eneste fjær og fuglelort ut av redene. Det som er igjen er en strimlete hvit masse, som kokken overtar, og lager suppe på.

I små boller blir vi servert den kostbare retten. Smaken er ubestemmelig, verken god eller vond. Den minner litt om kyllingkraft.

— Det er på grunn av urtene vi har tilsatt, forklarer Anusart. Selv har han ikke har mye til overs for svalerede.

— Det smaker ingenting, kanskje litt fiskete. Og konsistensen er som gelé, sier hotelleieren, og gjør en grimase.

Nick Ampaijit

GULL VERDT: - Nylig hentet hotelleieren Anusart 13 kilo svalereder ut av kjelleren. Han regner med å få over 150 000 kroner for fangsten.<p/> FOTO: TORGEIR NORLING