Ifølge en talsmann for regjeringen i Bangkok trekker Thaksin seg og utnevner Chidchai Vanasathidya til sin midlertidige etterfølger.

Chidchai er nå visestatsminister, med spesielt ansvar for sikkerheten i de uroherjede muslimske provinsene i den sørlige delen av landet. I likhet med Thaksin er han tidligere politigeneral. Han skal ha stillingen til kongen utnevner en ny statsminister.

Ifølge talsmannen er det bare tale om en hvileperiode for Thaksin, som dermed i teorien kan tre inn igjen som statsminister når han måtte ønske.

– Jeg tar en hvileperiode nå, sa Thaksin mens han bar på et bilde av familien sin etter å ha avholdt sitt siste regjeringsmøte.

Møtte kongen

Thaksin sier selv at han trekker seg av respekt for kongen, som han hadde et kort møte med før han plutselig og uventet kunngjorde sin avgang.

Helt inntil møtet med kongen hadde Thaksin plent nektet å gå av trass i omfattende protester og demonstrasjoner som har lammet Bangkok i ukevis.

– Kan noen være så snill å forklare mine 16 millioner støttespillere hva godt det ville gjøre landet om jeg går av, spurte han retorisk på TV kvelden før møtet med kongen.

Etter kunngjøringen ble han mottatt som en helt av sine tilhengere da han kom til partihovedkvarteret.

Thaksins plutselige avgang skaper håp om at den langvarige politiske krisen i Thailand kan nærme seg slutten. Børsen i Bangkok registrerte avgangen med markert oppgang.

Demper håpet

Men en kunngjøring fra de viktigste tre opposisjonspartiene la en demper på håpet om å finne en løsning snart. Partiene kunngjorde at de boikotter valget senere denne måneden som har som formål å fylle plassene i nasjonalforsamlingen som ble ledige da opposisjonen boikottet det forrige valget.

Uten at de 39 ledige plassene blir fylt, blir det umulig for nasjonalforsamlingen å velge ny statsminister.

Thaksin utlyste valget i håp om å få slutt på de omfattende protestene som har ført landet ut i dyp politisk krise og satt økonomien i fare. Han insisterte på at han vant valget, men opposisjonen gjorde det uventet bra, og krisen fortsatte da han nektet å trekke seg.

Men det er fortsatt uklart om han går av for godt eller om han vil fortsette å styre fra bak kulissene, og når en ny statsminister blir utnevnt.