Lørdag bekreftet Perry som ventet at han stiller som kandidat til å bli USAs neste president.

Det var på forhånd ventet at Perry ville kunngjøre sitt kandidatur, etter at hans talsmann allerede torsdag hadde gått ut og sagt at guvernøren tok sikte på Det hvite hus neste år.

— Det er på tide å få USA i gang igjen, sa Perry i en tale til tilhengere i Charleston i South Carolina like etter den offisielle kunngjøringen.

Han gikk kraftig til angrep på president Barack Obama, som han mener har påført USA en «økonomisk katastrofe».

— Vi har ikke råd til fire nye år med dette styringsløse lederskapet. Vi kan ikke utsette oss for fire nye år med stigende arbeidsledighet, høyere skatter og høyere energipriser, sa Perry.

Prøvevalg

Med Perry i valgsirkuset er scenen satt for en intens kamp om hvem som på republikansk side skal utfordre Barack Obama om et drøyt år.

De fleste av de andre kandidatene er i helgen samlet i Iowa, der det gjennomføres en såkalt «straw poll», et slags prøvevalg foran primærvalgene som starter i januar neste år.

Perry tilhører den kristenkonservative delen av høyresiden. Han flagger sin dype kristne tro, og har motstand mot homofile ekteskap og abort som framtredende kampsaker. Allerede før han kunngjorde sitt kandidatur, lå han godt an blant de republikanske kandidatene. Bare tidligere Massachusettsguvernør Mitt Romney har større oppslutning på meningsmålingene.

Etter Bush

Perry har vært guvernør i Texas siden 2000, da George W. Bush gikk av for å ta over landets øverste embete. Etter dette har han blitt gjenvalgt som delstatsguvernør tre ganger.

Politiske observatører mener han vil være blant de heteste kandidatene på republikansk side.

— Han er en troverdig kandidat fordi han har klart å skape jobber i Texas i en nedgangstid, sier Matt Dickinson, som er professor ved Middlebury College i Vermont til AFP. Blant Perrys tilhengere går dette under slagordet «Texasmirakelet».

Dickinson peker også på at hans sosialkonservative profil, med vekt på tradisjonelle familieverdier og kristen tro, kan være en velgermagnet ved primærvalgene neste år. (©NTB)