Den 59 år gamle golf— og cricketpromotøren overga seg til FBI i Virginia torsdag, og ble fremstilt for en føderal domstol i Richmond fredag.

Saken mot Stanford er den første store rettssaken mot såkalt hvitsnippkriminalitet siden Barack Obama ble innsatt som president. Obama har lovet å slå hardt ned på økonomisk kriminalitet.

Fram til torsdag bodde Stanford hos kjæresten sin i Fredericksburg sør for Washington, opplyser hans advokat Dick DeGuerin.

Stanford og to av hans medarbeidere anklages for å ha drevet en såkalt Ponzi-plan ved hjelp av en bank i Antigua. De skal ha svindlet til seg 8 milliarder dollar, eller over 51 milliarder kroner, ved å selge av påståtte verdifulle høyrisikoobligasjoner.

Lurte golfstjerner

Bedrageriet blir sammenlignet med det som finansmannen Bernard Madoff har gjort, om enn i mindre skala.

Blant Stanfords ofre er den svenske golfstjernen Henrik Stenson, som i fjor sommer skrev under på en treårig sponsoravtale med Stanford Financial. Han ble også rekruttert til å bli Stanfords «europeiske ambassadør». Stenson risikerer å tape mange millioner kroner.

Blant andre golfstjerner som er blitt lurt av Stanford, er Camillo Villegas og Vijay Singh.

Sponset Tiger Woods

Stanford har også sponset Tiger Woods’ veldedighetsstiftelse, og fotballstjernen Michael Owen er blitt hyret som reklameplakat for Texas-milliardæren.

JOE SKIPPER