MICHAEL ULVEMAN Washington

Man skal tilbake til jakten på de notoriske bankrøverne Bonnie & Clyde på 1930-tallet for å finne en tilsvarende politijakt.

De syv har dommer for mord, voldtekt og ran og hvis de noensinne blir fanget, blir de tiltalt for enda et mord. Få dager etter flukten ranet de en sportsforretning i Texas for våpen. Under flukten skjøt de en politimann 11 ganger og kjørte deretter over ham med fluktbilen.

Sikkerheten i fengslene Flukten har skapt fornyet oppmerksomhet rundt tilstanden og sikkerheten i amerikanske fengsler.

Bevæpnet med skrujern, et sagblad og en stang overmannet fangene elleve sivile arbeidere i Connally fengselet i det sørlige Texas den 13. desember. De stjal arbeidernes klær. To fanger henvendte seg til vakten i tårnet og ba om å bli lukket inn under påskudd av at de skulle foreta en reparasjon. De overmannet vakten, stjal våpenet hans og fikk åpnet hovedporten. Deretter forsvant de syv fangene i en bil fra fengselet. Ingen av dem ble bedt om å vise noen form for identifikasjon.

De etterlot en lapp med beskjeden: «Dette er ikke det siste dere hører fra oss.»

Rapport om flukten Av en rapport, som ble lagt frem torsdag, går det frem at hele flukten var godt planlagt og tok 2,5 timer å fullføre. Selv om det lyktes en av de bakbundne arbeiderne på aktivere en brannalarm, var det ingen i fengselet som reagerte.

Nå frykter politiet en blodig slutt på flukten fordi de syv fangene vil gjøre hva som helst for å unngå å komme bak lås og slå igjen. Det er utlovet en dusør på 200.000 dollar.

I gjennomsnitt varer en fangeflukt i USA bare fire timer. I Texas har 245 fanger lykkes i å flykte fra statens fengsler de siste 10 år. Alle – unntatt én – er blitt oppsport igjen.

Sterk disiplin Teorien er at de syv på flukt stadig har suksess med å holde seg skjult, fordi de hele tiden holder sammen og unngår den mest vanlige feilen: å kontakte familie og gamle venner. Allikevel er disiplinen deres bemerkelsesverdig.

Rapporten fra flukten avslører at det ble begått mange feil som gjorde flukten mulig. Men først og fremst benyttet fangene seg av at det var for få fengselsbetjenter. I Texas' 116 fengsler mangler det rundt 2500 betjenter. Strengere straffer har ført til en eksplosjon av antallet innsatte og miljøet innenfor murene er blitt råere og mer voldelig. Antallet overfall på betjenter er doblet på bare fire år – blant annet fordi mange livstidsfanger ikke har noen motivasjon for å oppføre seg ordentlig. Det har fått fengselsbetjenter i hopetall til å si opp.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende