Ambassaden fikk meldingen om trusselen tirsdag formiddag fra afghanske myndigheter, men trusselen skal være utformet før terrorangrepet under utenriksminister Jonas Gahr Støres besøk i Kabul i forrige uke.

– Jeg kan bekrefte at vi har mottatt informasjon om trusler mot den norske ambassaden i Kabul. Vår førsteprioritet nå er sikkerheten til de ansatte, som vurderes løpende, sier kommunikasjonsrådgiver Anders Rikter i Utenriksdepartementet til NTB.

– Vi har tidligere mottatt flere trusler mot ambassaden. Det som er litt spesielt, er at denne meldingen virker noe mer konkret og kanskje underbygd enn de tidligere, sier ambassadens militærrådgiver Terje Skjølsvik til dagbladet.no.

– Ingen kommentar

Rikter opplyser at trusselen nå vurderes av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og den norske etterretningstjenesten. På spørsmål om hva trusselen konkret består i, og hvem som har framsatt den, har Rikter kun ett svar:

– Ingen kommentar.

Likeledes vil han ikke si noe om hvordan det kan ha seg at ambassaden ble gjort kjent med trusselen først nå, selv om den ble utformet for over en uke siden, før den norske delegasjonen sjekket inn på Serena Hotel i Kabul.

Departementets offisielle reiseråd til nordmenn i Afghanistan har vært uendret i flere år. Det ble heller ikke oppdatert etter angrepet mot Serena Hotel som kostet den norske journalisten Carsten Thomassen livet.

– Utenriksdepartementet fraråder reise til eller opphold i Afghanistan som ikke er strengt nødvendig, lyder rådet.

I en nærmere begrunnelse henvises det til sikkerhetssituasjonen i landet i 2005, og det konkluderes med at Afghanistan ikke egner seg som turistmål.

Trussel mot flere

Tre-fire andre ambassader nevnes også i trusselen som den norske ambassaden mottok tirsdag, sammen med tre hoteller og flere afghanske institusjoner i Kabul.

– Jeg har ingen formening om hvorfor Norge nevnes spesielt. Vi er redde dette kommer til å bli normalsituasjonen i Kabul. Skal vi operere, må vi være i stand til å operere selv om vi har en generell trussel mot oss, sier Skjølsvik.

Den norske ambassaden valgte tirsdag å holde åpent, til tross for den alvorlige trusselen.

– Selv om vi nå står oppført som et mål, tror jeg ikke det kommer til å forandre så mye måten vi jobber. Vi har allerede iverksatt en del tiltak basert på den generelle trusselsituasjonen i Kabul. Det har vært en gradvis innskjerping, sier Skjølsvik til dagbladet.no.

Afghansk politi sperrer av en gate opp mot Serena Hotel etter et selvmordsangrep mot hotellet under utenriksminister Jonas Gahr Støres besøk i forrige uke. Tirsdag mottok Norges ambassade i Kabul en terrortrussel som skal ha vært utformet før Støres besøk.
AHMAD MASOOD