Rettsbygningen i sentrum av Chicago vil være tettpakket av pressefolk når terrorsiktede David Headley torsdag kveld norsk tid ventes å tilstå en eller flere av de tiltalepunktene som påtalemyndigheten har rettet mot ham for å stå bak planene om terrorangrep i Danmark og India.

Hastemøte

Rettsmøtet er kommet i stand på kort varsel, men David Headleys forsvarer John Theis har overfor internasjonale nyhetsbyråer latt forstå at det bak det raske møtet ligger lange forhandlinger mellom Headley og påtalemyndigheten om hvordan en delvis tilståelse kunne settes sammen.

Mens påtalemyndigheten ikke vil uttale seg før rettsmøtet, sier John Theis at Headley på møtet vil erklære seg skyldig i noen av anklagene. Han vil ikke på forhånd si hvilke.

Århus og Mumbai

USAs påtalemyndighet har siktet David Headley for å planlegge terrorangrep mot Jyllands-Postens redaksjoner i Danmark og for å ha stått bak planleggingen av det omfattende terrorangrepet i den indiske storbyen Mumbai i 2008. Dette angrepet kostet over 160 livet.

Dagens rettsmøte må trolig ses i sammenheng med at David Headley er siktet etter noen av de strengeste paragrafene i amerikansk terrorlovgivning, som inneholder muligheten for dødsstraff. Ved å samarbeide med påtalemyndigheten håper Headley kanskje å unngå det. Ifølge FBI innrømmet David Headley, da han i oktober i fjor ble pågrepet på flyplassen i Chicago, at han sammen med pakistanske terrororganisasjoner hadde holdt på å planlegge et terrorangrep mot Jyllands-Posten. Han hadde bl.a. besøkt Danmark to ganger i fjor da han hadde filmet avisens redaksjoner i København og Århus utenfra.

Men da David Headley for få måneder siden ble konfrontert med tiltalen mot ham i et forberedende rettsmøte, nektet han seg skyldig. På det tidspunktet hadde påtalemyndigheten utvidet tiltalen og siktet ham for også å stå bak terrorangrepet i Mumbai. Også der nektet Headley seg skyldig.

Strafferabatt?

Kilder med inngående kjennskap til USAs rettssystem påpekte den gang at det er helt normalt at folk som risikerer dødsstraff, først nekter skyld for så å samarbeide med myndighetene i håp om å få en form for rabatt.

David Headleys far er pakistaner, mens moren er brite. Som ung flyttet han til USA med henne. Saken mot David Headley har utløst debatt i USA, fordi den viser at terrororganisasjonen al Qaida tilsynelatende prøver å verve folk med amerikansk pass.

Tette bånd til al Qaida

FBI mener at David Headley bl.a. har jobbet sammen med den pakistanske terrorlederen Ilyas Kashmiri, hvis organisasjon har tette bånd til al Qaida.

David Headley (49) har vestlig utseende og amerikansk pass har han kunnet reise ubemerket i bl.a. Danmark og India.

FBI mener at Headley også arbeidet tett sammen med en annen mann – Tahawwur Rana – som bodde med sin familie få gater fra Headleys leilighet. Ifølge FBI har Rana hjulpet Headley med å planlegge terrorangrep. Men i motsetning til Headley har Rana erklært seg ikke skyldig i alle anklager og har – foreløpig forgjeves – forsøkt å bli satt fri mot kausjon.

Det er enn uvisst når den egentlige rettssaken mot de to starter. I samme sak er tre personer i Pakistan – blant dem terrorlederen Kashmiri – også siktet, men det er uklart om noen av de tre er pågrepet.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

ANGREPET: Taj Mahal hotell i Mumbai ble angrepet. Headley skal ha vært med på planleggingen.
Reuters/Punit Paranjpe
SIKTET FOR FLERE TERRORPLANER: David Headley.