Terrorsiktede Shawan Sadek Saeed Bujak (37) har tilstått at han i samarbeid med de to andre siktede Mikael Davud (39) og David Jakobsen (31) har planlagt terror.

Bujak har forklart at målet for terrorplanene skal ha vært Jyllands-Posten i Danmark. Etter at avisen trykket omstridte Muhammed-karikaturer i 2005, er det blitt avslørt flere antatte terrorplaner mot avisen.

Jyllands-Posten

— Vi kan bekrefte at en av de tre har forklart seg om sin rolle og har tilstått planlegging av terror, sier informasjonsdirektør Trond Hugubakken i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til Aftenposten.no.

Politiets Efterretningstjeneste i Danmark bekrefter at målet for terrorhandlingen var Jyllands-Posten, eller personer i Danmark med tilknytning til karikatursaken.

— Dette er annen gang på meget kort tid at offentligheten får kjennskap til opplysninger om at Jyllands-Posten formentlig har vært mål for en planlagt terrorhandling, sier sjefen for PET, Jakob Scharf, i en pressemelding.

— Dette illustrerer naturligvis at det blant militante islamister er et prioriterte mål å gjennomføre terrorhandlinger rettet mot Danmark og symboler med tilknytning til karikatursaken, sier Scarf.

Ingen kommentar

PET opplyser at de jobber tett med PST som ledd i etterforskningen av den konkrete saken.

Ansvarlig redaktør i Jyllands-Posten, Jørn Mikkelsen, er blitt orientert om saken av sin sekretær, men ønsker ikke å kommentere saken.

— Mikkelsen har ingen kommentar på det nåværende tidspunkt, sier sekretær Lone Jørgensen til Aftenposten.no.

Skal konfronteres

Etter det Aftenposten.no forstår skal de to andre siktede konfronteres med tilståelsen i avhør i dag.

Bujaks forsvarer, Brynjar Meling, sier klienten har kommet med en åpen forklaring om sin rolle knyttet til siktelsen om å inngå terrorforbund.

— Han har gitt en åpen forklaring om de faktiske forhold. Om dette er straffbart, så er det en fullstendig tilståelse. Men mange kompliserte juridiske elementer må vurderes før det kan sies om dette er straffbart, sier Meling til Aftenposten.no.

Forsvareren sier prosessen med denne erkjennelsen startet for et par uker siden, rett etter siste fengslingsmøte i Oslo tingrett. Gradvis har Bujak i flere avhør fortalt om sin medvirkning i terrorsaken. Meling opplyser at erkjennelsen ikke kommer som følge av opplysninger PSTs etterforskere har konfrontert ham med.

— Bare i liten grad er det kommet informasjon fra etterforskerne. Jeg har ikke ønsket innsyn i saksdokumenter, og har som Bujak heller ikke denne kunnskapen, sier Meling.

- Vil ikke peke på andre

Ifølge Meling er Bujak klar på at han ikke oppfattes seg som del av en terrorcelle, og at han heller ikke har noe med al Qaida å gjøre. Han sier klienten er svært lei seg for den effekt denne saken vil ha for norske muslimer.

— Hva med hans eget ansvar for det som er skjedd?

— Han har ikke ønsket å peke på andre. Han skyver ikke andre personer foran seg i denne saken. Han har heller ikke følt seg misbrukt, men er ikke i stand til å vurdere rettslig om det han har gjort er straffbart eller ei.

- Trist sak

De tre terrorsiktede ble arrestert 8. juli i år og har siden sittet varetektsfengslet. Bujak ble pågrepet mens han var på ferie med kone og barn i Duisburg i Tyskland.

Bujak og konen var omgangsvenner med Mikael Davud og hans kone. De to familiene bodde en periode begge i Østfold.

Både Mikael Davud og Shawan S.S. Bujak gikk til det som har blitt omtalt som en «radikal kjellermoské» i Sarpsborg. Dette blir bekreftet av imam Shaikhjami Abdul-Qudus ved Muslim Culture Center.

— De gikk begge i moskeen vår. Dette er en trist sak, sa Abdul-Qudus til Aftenposten tidligere i høst.

Al Qaida

Ifølge utenlandsk etterretning har den antatte hovedmannen i den norske terrorcellen, Mikael Davud, hatt direkte kontakt med ledersjiktet i al Qaida. Davud kommuniserte i en periode jevnlig på e-post med al Qaida-lederen «Ahmad» i Peshawar.

«Ahmad» kommuniserte også med dem som planla terroraksjonene mot et kjøpesenter i Manchester i april 2009 og mot T-banen i New York i september 2009.

Lederne for disse terrorcellene var på en av Al-Qaidas treningsleire i Waziristan i Pakistan samtidig som Mikael Davud ifølge amerikansk etterretning oppholdt seg i samme område høsten 2008.