OLA SÄLL

Suvenirselgerne i Nairobi er mer desperat pågående enn noensinne, og kappes om å falby hverandre når turistene rusler forbi. Ute på savannen får løveflokkene stort sett lov til å jage i fred. Det er lengre mellom safaribussene enn på flere tiår.

Kenyas turistindustri er blitt ødelagt av al Qaidas terrorangrep og de etterfølgende reiseadvarslene som er blitt sendt ut i Europa og USA.

De verste anslagene var bombesprengningene mot de amerikanske ambassadene i Nairobi og Dar es Salaam i 1998 hvor 224 mennesker ble drept og 5000 ble såret. Det neste angrepet kom i desember i fjor, da en bombe mot det israelskeide Paradise Hotel i Mombasa kostet 15 mennesker livet. Samtidig forsøkte terrorister å skyte ned et israelsk passasjerfly ved flyplassen i Mombasa, men angrepet mislykkes. British Airways besluttet straks etter å innstille flygningene til Nairobi.

Bitter kritikk

Normalt besøker flere enn 100.000 briter hvert år Kenya. USA har uttalt at det finnes al Qaida-celler i Kenya og fraråder folk å reise til landet. Angrepet ble imidlertid organisert fra det urolige nabolandet Somalia.

Turistminister Raphael Tuju er bekymret:

— Turistindustrien vår er ødelagt fordi terroristene jager de amerikanske og britiske interessene ut av landet. Belegget på hotellene i Mombasa er kun på 10-15 prosent. Folk uteblir pga. terrortrusselen. Gjerdet rundt flyplassen er beregnet på å holde sjiraffer ute, ikke al Qaida. Derfor må vi nå bruke enda flere penger på sikkerheten. Hver dag dør 93 barn av malaria, men nå er vi nødt til å la barna dø for vi har ikke penger til begge deler.

I dag hører man ofte bitre utfall og kritikk mot beslutningstakerne i Vesten som har sendt ut reiseadvarslene.

— Personalet på ambassadene her i landet, som har anbefalt sine land til å lage reiseadvarslene, drar selv på safari og ligger på strendene. De ser ikke ut til å bekymre seg, sier f.eks. sjefen for Kenya Airways, Titus Naikuni. - Visst finnes det usikre områder i Nairobi. Men det er ikke verre enn Sør-Afrika eller Chicago.

Nye ledere

Kenya har før hatt svakheter i statistikkene. Politisk uro og etniske sammenstøt har i perioder skremt turistene vekk. Kenya har dessuten hatt verdens raskeste befolkningsvekst, idet befolkningen er blitt firedoblet i løpet av et par årtier. De ville dyrene er blitt fordrevet og jages ulovlig med en fart som har fått mange turister til å miste lysten til safariturer. Dessuten er det kommet økt konkurranse fra Sør-Afrika.

Etter 40 år med det samme styret fikk Kenya endelig en ny regjering i desember i fjor, da president Daniel arap Moi ble stemt fra makten. Den nye regjeringen under Mwai Kibakis ledelse har bl.a. satt harde middel inn mot den utbredte korrupsjonen, som var ytterst skadelig for økonomien. Veier og infrastruktur blir nå renovert. Forandringen har gitt nytt håp. Etter regjeringsskiftet er kenyanerne ifølge en gallup-undersøkelse verdens mest optimistiske folk.

Kritisk for dyrene

Likevel har turistindustrien aldri hatt det så hardt som nå. Normalt utgjør den 10-12 prosent av Kenyas økonomi. Omkring en halv million kenyanere er økonomisk avhengige av turismen. Turistbransjen omsatte i 2002 for 340 mill. dollar (2,1 mrd. kroner).

Nedgangen i bransjen truer ikke bare befolkningen, men også de ville dyrene. Det eneste som holder nasjonalparkene i gang er turismen. Turistenes penger betaler beskyttelsen mot krypskyttere.

Sjefen for Nakuru Lodge i Nakuru National Park, John Kuria, er dypt bekymret for nasjonalparkens fremtid. Han leder et prosjekt som skal integrere parken i det omkringliggende samfunnet til gagn for begge parter. Rundt om parken er det etablert et viltreservat på 19.000 hektar, der ville dyr og mennesker kan leve i fredelig sameksistens. Inne i reservatet bor det permanent 2500 mennesker, og opp mot 50.000 nomader passerer årlig gjennom parken.

— Hvis både turismen og landbruket forsvinner, dør både vi og dyrene. En bæredyktig turisme er det våre kommende generasjoner har bruk for.

ØKONOMI I KRISE: En gruppe kvinner fletter kurver for salg, bl.a. til turister, i landsbyen Katangi i Kenya. Det er blitt smått med omsetning innen turistindustrien i landet etter at land som USA og Storbritannia advarer sine borgere om å dra på ferie til Kenya.<p/> FOTO: REUTERS