JENS ERIK RASMUSSEN

Gruppen er mistenkt for å stå bak en rekke blodige terroraksjoner i Indonesia.

Treningen har pågått i minst syv år, og avsløringen av leirene setter spørsmålstegn ved de sørøstasiatiske landenes evne og vilje til å spore opp og slå til mot islamske terrorgrupper.

Det er en rapport fra den filippinske sikkerhetstjeneste som avdekker leirenes eksistens, og så sent som i januar i år var 19 medlemmer av Jemaah Islamiah angivelig på treningsopphold i spesialleirer på øyen Mindanao i det sørlige Filippinene.

Del av al Qaida

Jemaah Islamiah regnes for å være den sørøstasiatiske grenen av det globale terrornettverket al Qaida, og gruppen anklages for å stå bak terrorbombene på Bali, som kostet 202 mennesker livet, og to selvmordsaksjoner i Jakarta, der i alt 21 mennesker ble drept.

Det er den muslimske opprørsbevegelsen Moro Islamic Liberation Front, MILF, som var vert for militante muslimer fra Indonesia og Malaysia. Gruppen er velorganisert og har kjempet for selvstendighet i flere tiår. Midlene har vært geriljakamper med det filippinske militæret, kidnappinger av både filippinere og utlendinger samt en rekke terroraksjoner.

Både USA og Australia har flere ganger uttrykt stor bekymring over vedvarende rapporter om de hemmelige treningsleirene i det sørlige Filippinene. De ser leirene som utklekkingsanstalter for kommende terrorister, som i leirene lærer dødsfarlige ferdigheter av de godt væpnete og veltrente offiserene i MILF.

Moro Islamic Liberation Front har konsekvent nektet noen forbindelse med Jemaah Islamiah og andre utenlandske terrorgrupper. Gruppen har i forbindelse med fredsforhandlinger med filippinske myndigheter tilbudt å hjelpe til med å spore mulige terrorister.

En talsmann for MILF har invitert USA og Australia til å besøke de antatte treningsleirene.

Opprørerne har kontroll

Ifølge rapporten var det Jemaah Islamiahs nå avdøde leder, Abdullah Sungkar, som i 1995 inngikk en avtale med MILF om å etablere treningsstedet på Mindanao. Store områder av øyen kontrolleres av opprørsbevegelsen, så utdannelsen kunne foregå uten oppmerksomhet. En av leirene ble flyttet for et par år siden, da MILF måtte rømme området etter kamper med den filippinske hæren.

Rapporten opplyser ikke hvor mange rekrutter fra Jemaah Islamiah som har vært på treningsleir. Men det antas at hvert lag har bestått av omkring 50 personer fordelt på tre grupper, hvorav de siste skal ha avsluttet utdanningen i januar i år.

Foruten utvalgte medlemmer av Jemaah Islamiah har MILF ifølge den filippinske sikkerhetstjenesten vært vert for andre militante grupper som Laskar Jundulah, Darul Islam og Kumpulan Militan Malaysia. Rapporten nevner også at medlemmer av al Qaida har vært til stede i leirene.

Filippinsk militære antar at mer enn et tjuetall medlemmer av Jemaah Islamih befinner seg i det sørlige Filippinene, men at de er på flukt og hele tiden skifter adresse.

Australsk sikkerhet

Opplysningene gir nytt liv til et forslag fra Australias statsminister John Howard om å etablere spesialutdannete enheter som skal kunne plasseres i Australias naboland. Her skal de delta aktivt i opprullingen av terrorgrupper for å hindre planleggingen og gjennomføringen av terroraksjoner.

Forslaget kommer etter terrorbomben utenfor den australske ambassaden i Jakarta for noen uker siden, der ni ble drept, dog ingen australiere. For to år siden ble 88 australske statsborgere drept ved bombeaksjonen på ferieøyen Bali. Australia er midt i en opphetet valgkamp, der landets sikkerhet er et av hovedpunktene.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende