KLAUS JUSTSEN

Washington DC

Presset mot den indonesiske regjeringen trappes nå opp fra alle kanter, etter at islamske terrorister med helgens bombeangrep har demonstrert en ny dødelig strategi, som det kan bli uhyre vanskelig å demme opp for, mindre operasjoner med store dødstall.

Krever indonesisk handling

Den australske statsminister John Howard erklærte, mens hans land sørger over mange titall ofre, at han forventer en 100 prosent innsats fra regjeringen i Jakarta. Howard har akkurat som andre vestlige ledere kritisert den indonesiske ledelsen for å innta en altfor passiv holdning av frykt for å utfordre landets ekstremistiske muslimske grupper.

I Washington sa president George W. Bush at han aktet å snakke med statsminister Megawati Sukarnoputri.

— Jeg håper å høre en besluttsom leder som erkjenner at hver gang en terrorbevegelse får fatt i et land, så svekkes landet. Det må være en klar vilje til å finne morderne før de dreper på ny, lød kravet fremsatt i usedvanlig udiplomatiske vendinger.

Indonesias regjering sa i første omgang at man forhørte en sikkerhetsvakt som skal ha sett eksplosjonen, og en bror til en mann hvis identifikasjonskort ble funnet i ruinene av de to sprengte nattklubbene.

Oppløses

Samtidig opplyste landets mest voldelige muslimske gruppe, Laskar Jihad, at den nå ville oppløse seg selv. Selv om talsmenn hevdet at beslutningen ikke hadde noen forbindelse til lørdagens terroraksjon, ses den som et første eksempel på at regjeringen nå endelig er klar til å slå ned på muslimske grupper.

Laskar Jihad er ikke satt i forbindelse med det siste angrepet, som ifølge ekspertene har al Qaidas tydelige fingeravtrykk. Det underbygger antakelser om at aksjonen ble gjennomført i samarbeid med Jemaah Islamiyah.

Amerikanske eksperter fastslo i går at al Qaida og Islamiyah er to sider av samme sak, og at de har treningsleirer for terrorister på indonesiske øyer.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende