Det mener sikkerhetseksperter som har gått gjennom informasjonen som til nå har komme fram om mennene som onsdag gikk til angrep på to luksushoteller, flere sykehus, et jødisk senter, en stor jernbanestasjon og en populær restaurant i Indias handelssentrum.

Minst 195 mennesker ble drept i terroraksjonen.

Les og se video:

Tragisk utgang på gisseldrama Ni av de ti aksjonistene bak terroren er drept, mens den tiende lever og er tatt til fange.

— Ønsket å bli husket

Den overlevende terroristen skal ha forklart etterforskerne at angriperne ønsket å bli husket for å ha gjennomført en indisk versjon av 11. septemberangrepene i USA i 2001.

— Dette var en ekstremt godt planlagt operasjon med tanke på logistikk og valg av tidspunkt, sier Robert Ayers i tankesmia Chatham House i London.

— Planleggingen av operasjonen var veldig, veldig profesjonell.

Rekognosering

Ifølge indiske etterretningskilder dro flere av de angivelig islamistiske aktivistene som sto bak angrepet, til Mumbai for en måned siden. De skal ha leid et hus og drevet omfattende rekognosering.

En gruppe som kom til Mumbai sjøveien, slo seg sammen med dem da angrepet begynte onsdag kveld, ifølge kildene, som beskriver terroristene som unge menn i alderen 24 til 30 år med omfattende opplæring i militærtaktikk.

_Les også:

Bergenseren Chandru Punwani vokste opp i krigssonen_

Det antas også at angriperne hadde flere infiltratører og samarbeidspartnere som bygget opp lagre av våpen og ammunisjon, inkludert på de to hotellene Taj Mahal og Oberoi.

— Terrorgruppen har brukt mye tid på å forberede å planlegge dette angrepet, sier Rohan Gunaratna, som har skrevet boken «Inside Al-Qaeda».

På den ene jernbanestasjonen som ble angrepet, har øyenvitner fortalt hvordan angriperne byttet på å skyte og å lade geværene, og på den måten holdt en jevn strøm av kuler gående mot menneskemengden på stedet. Roen og selvsikkerheten de oppviste, er fanget opp av overvåkingskameraer på stasjonen.

Vågalt angrep

— Det vågale med dette angrepet har overrasket mange. Ingen trodde at væpnede menn skulle gå inn på et femstjerners hotell og begynne å skyte rundt seg, sier analytikeren Amit Chanda i Risk Advisory Group.

Ifølge eierne av Taj Mahal var hotellet en tid i forveien blitt advart om et mulig terrorangrep og hadde styrket vaktholdet. Men ingen ting kunne stanset mennene som angrep onsdag, sier styrelederen i selskapet som eier hotellet, i et intervju med CNN søndag.

— Det er ironisk at vi faktisk fikk en slik advarsel, og at vi faktisk hadde sikkerhetstiltak på plass, sier styreleder Ratan Tata, som ikke vil utdype hva advarselen hadde gått ut på.

— De visste hva de gjorde, de gikk ikke inn på forsiden. Alt sikkerhetsopplegget vårt var konsentrert på forsiden. De planla alt, fremholder han.

Lørdag formiddag, nesten 60 timer etter at terrorangrepet mot Mumbai startet, erklærte hæren at beleiringen av hotellet Taj Mahal endelig var over.

— Taj er under vår kontroll. Alle kamper er over, sa politisjef Hasan Gafoor i går.

Tilbyr seg å gå av

Indias innenriksminister Shivraj Patil tilbyr seg å gå av som følge av terrordramaet i Mumbai. Patil har fått sterk kritikk for dårlig sikring av mulige terrormål.

Han har sendt sin avskjedssøknad til statsminister Manmohan Singh, meldte flere indiske fjernsynsstasjoner søndag. Det var ikke på det rene om Singh ville godta Patils søknad om å få fratre, het det i meldingene.

Nesten 200 mennesker mistet livet i terroraksjonene i Mumbai, som begynte sist onsdag. Etter et 60 timer langt drama ble angrepene mot to luksushoteller og en rekke andre mål nedkjempet av sikkerhetsstyrker.

REUTERS/SCANPIX
REUTERS/SCANPIX