— Britisk politi og sikkerhetstjenesten MI5 lot planleggingen av terroren fortsette så lenge de torde, skriver blant annet London-avisen Financial Times.

— MI5 fulgte gruppen et år, fastslår avisen.

Også den amerikanske avisen The Washington Post skriver at overvåkingen av terrorplanleggerne begynte etter terroren i London i juli i fjor.

— Det er ikke slik at MI5 plutselig fikk vite alt om terrorplanene for tre uker siden og gikk til aksjon, sier en ikke navngitt amerikansk tjenestemann til The Washington Post.

— De hadde vært bekymret for disse folkene en tid, i flere måneder, tilføyer han.

Største i Storbritannia

Overvåkingen av terrorplanleggerne har vært den største overvåkingsaksjonen som noen gang har vært gjennomført i Storbritannia, ifølge Financial Times.

MI5 og Scotland Yards antiterroravdeling overvåket de unge muslimenes bevegelser i London og andre deler av Storbritannia, avlyttet møter og telefonsamtaler og sjekket nøye all pengebruk, rapporterer den britiske avisen.

Men onsdag kveld konkluderte man med at et angrep kunne være så nær forestående at man måtte aksjonere for ikke å sette flypassasjerers og andres sikkerhet i fare.

Infiltrert

Gruppen som planla et omfattende terrorangrep mot fly på vei mellom Storbritannia og USA, ble avslørt blant annet av en britisk agent som infiltrerte dem, sier amerikanske tjenestemenn til TV-kanalen CNN.

Kildene sier også at enkelte medlemmer av gruppen som ble avslørt, møtte personer i Pakistan som mistenkes for å være al-Qaida-medlemmer.

— Politiet føler seg trygg på at hovedmennene er brakt under kontroll, men samtidig vil verken politiet eller regjeringen på noen måte slappe av, sa den britiske innenriksministeren John Reid torsdag.

24 mennesker er arrestert i Storbritannia etter avsløringen. Også i Pakistan er flere personer arrestert i en aksjon som var samordnet med britisk politi.

Bølge på bølge

Britisk politi sier til Financial Times at det er ekstremt viktig at man på forhånd kjente til hvilken metode terroristene hadde planlagt å bruke: Flytende kjemikalieblandinger kamuflert som brus, melk og vann på flasker.

For hvis metoden først hadde blitt brukt en gang til å sprenge et eller flere fly i luften mens det befant seg på vei fra Storbritannia til USA, ville det vært svært vanskelig eller umulig å oppdage i ettertid hvilken metode som hadde vært brukt. Alle rester ville trolig vært borte.

— Vi var svært heldige som hadde fått etterretning om angrepenes modus operandi, sier en etterforsker.

REUTERS