HEIDI AMSINCK

Britisk politi fortsetter den massive menneskejakten på de antatte islamske terroristene som sto bak torsdagens bombeangrep på London. Det er frykt for flere angrep fra en ennå aktiv celle i Storbritannia.

Eksploderte samtidig

Politiet vet nå at de tre bombene i undergrunnen eksploderte nesten samtidig omkring klokken 8.50 lokal tid og ikke, som før antatt i løpet 26 minutter.

Tre islamske grupper har på forskjellige hjemmesider hevdet at de plasserte de fire bombene, men politiet vet fortsatt ikke med sikkerhet hvem som sto bak.

Politiet sier at minst 50 mennesker ble drept og 700 såret i London torsdag, men advarer om at det kan ta mange dager før det endelige dødstallet er klart og ofrene er identifisert.

Blant de omkomne leter man også etter eventuelle gjerningsmenn. Man leter også etter beviser for hvilken form for sprengstoff som ble brukt, og hvordan det ble detonert.

«Billige» bomber

Det er klart at hver bombe besto av under 4,5 kilo sprengstoff — Semtex eller tilsvarende - og var plassert like innenfor dørene på de tre undergrunnstogene, trolig i ryggsekker, vesker eller pakker.

En ekspert i terrorfinans, Loretta Napoleoni, sa i går til AP at bombene kan ha blitt skaffet relativt billig - for mellom 100.000 og 150.000 kroner i alt.

Scotland Yard sa i går at de nesten simultane eksplosjonene i undergrunnen - i løpet av 50 sekunder - tydet på at det dreide seg om tidsinnstilte bomber, heller enn manuelt detonerte bomber, eller selvmordsbomber.

Politiet kan imidlertid stadig ikke utelukke at terroristene selv ble drept, og man vet ikke hvor mange det var.

I live, på frifot ...

I går kom en ny gruppe frem og tok ansvaret for bomben. Denne gang var det Abu Hafs al-Masri-brigaden, med påståtte forbindelser til al Qaida, som på en hjemmeside advarte:

«Vi stopper ikke før sikkerhet er en realitet i islams og muslimenes land i Irak, Afghanistan og Palestina.»

Inntil videre opererer politiet som om terroristene ennå er i live og på frifot, kanskje med planer om å slå til igjen. Fra Madrid vet man at noen av bombemennene hadde planlagt ytterligere angrep.

Londons politisjef Ian Blair sier at det sannsynligvis det dreier seg om en ennå aktiv terrorcelle.

Jakten på terroristene i London bygger på bevismateriale fra gjerningsstedene, sikkerhetsvideoer fra Londons gater og undergrunn, tips fra offentligheten og assistanse fra politi og etterretningstjenester i utlandet.

Det er snakk om den største menneskejakt noen gang av sitt slag, og den involverer både MI6 og MI5 - Storbritannias to etterretningstjenester. I tillegg kommer det såkalte GCHQ, hovedkvarteret vest for London, der man foretar elektronisk overvåking og avlytting.

Tar undergrunnen!

Imens appellerer innenriksminister Charles Clarke og Londons borgermester Ken Livingstone til britene om å leve som før. Livingstone har bedyret at han i morgen tidlig vil ta undergrunnen til jobb, akkurat som han pleier.

Mange av de tre millioner mennesker som hver dag der avhengig av «the tube», vil ikke ha annet valg enn å gjøre det samme.