Flere av personene som PST kartla den gangen, skal etter det Aftenposten erfarer fortsatt være aktive i det norske ekstremistmiljøet.

Det betyr at algeriske terrorister fortsatt kan ha en eller flere celler i Norge.

Bakgrunnen for dette går flere år tilbake:

Sent på høsten i 2005 ble tre algeriske menn pågrepet i Italia, mistenkt for terrorisme. Da var de i ferd med å reise tilbake til Norge.

To av dem, Kahled Serai og Yamine Bouhrama, hadde før reisen til Italia blitt fulgt tett i Norge av spanere fra PST i en periode.

Bouhrama beskrives som terrorcellens organisator, med bakgrunn fra omfattende terroropplæring i Afghanistan, Georgia og Tsjetsjenia. Rett før pågripelsen i Italia ble broren hans, Mouhloud Bouhrama, dømt for planlegging av et kjemisk terrorangrep i England.

Laget falske dokumenter

PSTs overvåking av de to ble gjort i tett samarbeid med italiensk sikkerhetspoliti. Selv om de ble tatt i Italia, ga intens spaning også resultater i Norge.

De to ble her hjemme observert i kontakt med en iraner, som drev stort med produksjon av falske dokumenter.

Norske myndigheter anså iranerens virksomhet som en stor sikkerhetsrisiko, som det var viktig å stoppe. Forfalskede dokumenter er viktige for terrorister som opererer med forskjellige ID-er på reise fra land til land, når de skal skaffe seg jobb, eller kjøre bil.

Kripos ble varslet av PST, og gikk til ransaking i iranerens hjem i Oslo kort tid før pågripelsen av de terrormistenkte algerierne i Italia. Det ble avslørt at han hadde laget totalt 300 falske dokumenter, først og fremst for irakske kurdere, men også for andre nasjonaliteter.

I beslaget var det maler til produksjon av en rekke dokumenter, falske ID-bevis, og det ble funnet passfoto av 242 personer.

Under rettssaken i Italia fremkom det at falskneren i Norge hadde skaffet et ID-kort som retten knyttet til en av de to algerierne. Iraneren ble dømt til fem års fengsel i Oslo tingrett.

De to algerierne Kahled Serai og Yamine Bouhrama ble begge dømt til seks års fengsel for terrorplaner i Italia.

Ti personer utvist

Overvåkingen av algerierne resulterte også i at ti nordafrikanere ble sendt ut av Norge. Daværende PST-sjef Jørn Holme bekreftet at de ti hadde vært i kontakt med algerierne i Norge. PST kunne ikke knytte de ti til terrorvirksomhet, men Holme opplyste at flere av dem hadde skaffet seg falske dokumenter.

I Norge skal de to algerierne ha oppsøkt moskemiljøet i Oslo-området. De ble i 2005 knyttet til kalafi-gruppen GSPC. Den italienske sjefetterforskeren opplyste senere til Aftenposten at de hadde nære relasjoner til terrorgruppen «Al-Qaida i det islamske Maghreb» (AQIM).

Dette er samme organisasjon som "Den enøyde", Mokhtar Belmokhtar, var en del av frem til like før jul. Han har tatt på seg ansvaret for angrepet mot gassanlegget i In Amenas, der fem nordmenn er savnet.

Følger spor til Norge

Overfor Aftenposten påpeker en kilde at det er flere personer som ble kartlagt av PST under spaningen i 2004 — 2005, som nå er aktive i det norske ekstremistmiljøet.

Informasjonssjef i PST, Martin Bernsen, bekrefter at de samarbeidet med italiensk politi om saken mot de to algerierne, og at dette endte med dommer mot dem i Italia.

-Mener PST at det fortsatt er celler i Norge med tilknytning til dette algeriske terroristmiljøet?

-Det finnes ekstreme grupper i Norge som vi har fokus på, er alt Bernsen ønsker å si.

I sin trusselvurdering for 2011 advarte Forsvarets etterretningstjeneste om at «det foreligger en terrortrussel i Algerie og enkelte nordafrikanske land». E-tjenesten gjorde det også klart at de «følger kontakter til Norge fra Al-Qaida eller tilknyttede grupper», men at fra Norges grenser så ligger hovedansvaret hos PST.

«Kontakten mellom Al-Qaida eller tilknyttede grupper og personer i Norge er i hovedsak i form av støttevirksomhet, men har i de senere årene også inkludert tilrettelegging for angrepsplanlegging», heter det i den militære trusselvurderingen.