I et intervju med avisa The Sun sier 21 år gamle Lewthwaite at hun ønsker å bevare de gode minnene om mannen Germaine Lindsay. Men hun avskyr selvmordsaksjonen han valgte å delta i.

– En dag vil jeg bli nødt til å fortelle barna våre hva han gjorde, sier Lewthwaite, som mener ektemannen ble hjernevasket etter å ha kommet i kontakt med fundamentalistiske islamske miljøer.

– Ideell kandidat

– Det er forferdelig hvordan disse menneskene kunne forandre ham og forgifte sinnet hans. Han var en uskyldig, naiv og enkel mann. Antakelig var han en ideell kandidat, sier hun til avisa.

Lindsay forandret seg fra å være en fredelig mann som satte pris på andre mennesker, til å bli en person hun ikke lenger kjente igjen, forteller Lewthwaite. Vendepunktet kom etter at 19-åringen møtte en gruppe menn på et bønnemøte i fjor.

Etter det fikk han for vane å forsvinne i flere dager i strekk, mens han besøkte moskeer med ytterliggående predikanter forskjellige steder i landet.

Meldt savnet

Hun antok at ektemannen oppholdt seg i en moské om morgenen 7. juli, da flere bomber eksploderte i t-banevogner og en buss i sentrum av London.

– Jeg gråt da jeg så folk som lette etter familiemedlemmer. Selvfølgelig visste jeg ikke den gang at det var en forbindelse mellom meg og det jeg så, sier Lewthwaite.

Senere meldte hun ektemannen savnet, men hun forteller at hun fikk sjokk da politiet viste henne bilder tatt av overvåkingskameraer, som viste Lindsay på vei for å detonere en av bombene.

– Verden raste sammen, sier hun til tabloidavisa The Sun.

Tok farvel

Lewthwaite og Lindsay giftet seg i 2002, mens de fortsatt bodde i Huddersfield i West Yorkshire. Senere flyttet paret til Aylesbury i Buckinghamshire lenger sør i England.

Lewthwaite forteller hvordan ektemannen kysset sønnen Abdullah farvel før han dro til London for å delta i selvmordsaksjonen.

– På morgenen fant jeg nøklene han hadde lagt fra seg på bordet i første etasje. De trengte han åpenbart ikke lenger, sier hun.

I alt ble 56 personer drept i angrepet 7. juli. Bomben som krevde flest liv ble utløst av Lindsay i en t-banevogn på vei mellom stasjonene Russel Square og King’s Cross i sentrum av London.