Allerede før morgenrushet var folk i København skremt opp av avisoverskrifter som «Nu truer de Danmark», «Danmark vil blive angrepet» og «New York, Madrid, London ...».

De tre prikkene i overskriften i Berlingske Tidende krevde ingen kommentar. Helikoptrene som surret i luften over den danske hovedstad, var forklaring god nok.

Det var den klare advarselen til Danmark og Italia fra London-terroristene som i går skapte alarmtilstander i København. Advarselen var klar: Trekk troppene ut av Irak og Afghanistan, ellers ...

Derfor tok Politiets Efterretningstjeneste (PET) torsdag kveld en beslutning om at det i København straks skulle iverksettes skjerpet overvåking av mulige terrormål som regjeringsbygg, flyplasser, broer, busser, togterminaler og metro.

Stengte stasjon

Beslutningen førte til at trafikkmaskiner som Københavns hovedbanegård og Nørreport stasjon for lokaltog og fjerntog i rushperiodene i går ble oversvømmet av politi.

Og da en politimann klokken 09 oppdaget en eierløs sportsbag på Nørreport stasjon, ble det slått alarm, stasjonen evakuert og gatene i området stengt.

Trafikken både over og under jorden kom først i gang igjen klokken elleve, etter at en bombeekspert iført sikkerhetsdrakt, maske og hjelm hadde gått ned i stasjonen og skutt bagen i filler med vann.

Den viste seg å være «tom og ufarlig», som politiet sa etterpå. Den inneholdt et eksemplar av dagens utgave av Jyllands-Posten, intet annet. Senere på dagen skjedde det samme. På ny ble stasjonen steng og på ny ble en «ufarlig» bag uskadeliggjort.

Ca. 300.000 passasjerer bruker Nørreport stasjon daglig og den regnes som det meste sannsynlige terrormål.

— Vi kan ikke la trusler fra terrorister avholde oss fra å bruke tog og metro, sier student Sune Monch (23) til Bergens Tidende. Han står i det underjordiske på Nørreport stasjon og venter på et ettermiddagstog til Roskilde. Han vil ikke la seg skremme av trusler.

Vi spør ham om han tror terroristene en eller annen gang kommer til å gjøre alvor av trusselen mot Danmark.

— Det er jeg overbevist om at de vil, det er bare et spørsmål om tid, sier han.

— Men vi skal jo alle dø en eller annen gang, legger han lakonisk til.

Slik tenker åpenbart danskene flest, for ekspeditøren i pølseboden i undergrunnen på Nørreport stasjon, forteller oss at etterspørselen etter både franske hot dogs og røde pølser med «det hele» har vært like stor i dag som ellers.

«Kan ikke unnslippe»

Men det er ingen tvil om at danskene må belage seg på en hverdag med permanent terrortrussel. Derfor er betjeningen på busser og tog sendt på såkalte «oppmerksomhetskurs» i politiets regi, der de lærer å være bli oppmerksom på etterlatt bagasje og mistenkelige passasjerer.

Og hver time blir det på busser, tog og metro sendt ut advarsler over høyttaler.

Samtidig gjorde den danske regjering i går sin holdning soleklar.

— Regjeringen er fast bestemt på å fortsette og styrke det internasjonale samarbeidet mot terrorisme, sier utenriksminister Per Stig Møller.

Blant danske eksperter på terrorisme er det delte meninger om hvorvidt terroristene vil gjøre alvor av sin trussel mot Danmark.

Mens forsker i sikkerhetspolitikk Mikkel Vedby-Rasmussen ved København universitet mener at Danmark like godt først som sist kan forberede seg på å bli terrormål, etter hans mening er det bare et tidsspørsmål, så er seniorforsker Anja Dalgaard-Nielsen ved Dansk Institut for Internationale Studier, ikke helt enig i det.

Mens Vedby-Rasmussen sier at «det er et grunnleggende faktum at vi ikke kan unnslippe», mener Dalgaard-Nielsen at det er vanskeligere for de radikale islamske miljøer å operere i Danmark enn i England, og at et anslag i Danmark derfor ikke opplagt.

— Et angrep krever forberedelse, rekognosering og anskaffelse av utstyr. Den slags aktivitet er mer gjennomsiktig i Danmark enn i England, her finnes heller ikke det samme al Qaida-nettverk som i London, sier hun.

— Det danske myndigheter nå må gjøre er delvis å drive balansegang mellom overvåking som avskrekker terrorister, og delvis berolige befolkningen, mener hun.

Dalgaard-Nielsen mener dessuten at president George W. Bushs besøk i Danmark tidligere i uken har synliggjort landet som et medlem av koalisjonen mot terror.

Under besøket roste den amerikanske presidenten og den danske statsministeren hverandre og omtalte hverandre som gode venner.

— Ikke akkurat et perfekt tidspunkt for Danmark å falle i armene på USA, antydes i avisene.

Sommer as usual

Samtidig som politiet markerer at man er på tå hev, strømmer turister fra hele verden til sommerlandet Danmark. Men en tur på Strøget i går gir slett ikke inntrykk av en by i terrorberedskap

På myldrestrekningen fra Kongen Nytorv til Rådhuspladsen er det ikke en politiuniform å se. Folk strømmer ut og inn av stormagasinene og på Café Norden er kampen om de solrike uteplassene like hektisk som alltid. Ved Storkesprinvannet er flammeslukerne og tryllekunstnerne i gang med sine stand up-show - og tre danske soldater hjemme på perm fra Irak slikker bekymringsløst is i solskinnet på Strøget.

Det er København-sommer as usual og på Radioavisens 12-nyheter forteller en Star Tour-direktør at 36.000 dansker skal fly ut fra Kastrup på sommerferie denne weekenden og at selskapet ikke har fått en eneste avbestilling etter London-tragedien.

— Kanskje fordi det er tryggere å være i Syden enn i Danmark nå om dagen, mener han.