Massiv innsats av etterretning og politi etter selvmordsbombingene i London for tre år siden har sendt terroristene på defensiven, sier en dansk fagmann.

Utviklingen skyldes ikke bare opptrapping av sikkerhetstiltakene. En annen hovedgrunn til utviklingen er at unge muslimer ikke lenger føler samme beundring for terrornettverket al-Qaida, mener Hans Jørgen Bonnichsen.

Bonnichsen, som er tidligere operativ leder for det danske Politiets sikkerhetstjeneste, PET, sa mandag til Danmarks Radio at de europeiske regjeringene er på god vei til å vinne kampen mot terrorisme.

– Hvis jeg var terrorist, ville jeg ikke velge mål i Europa, tilføyer han.

Også internasjonale eksperter mener ifølge den danske rikskringkastingen at faren for terrorangrep i Europa har avtatt. Men det er fortsatt langt igjen, før den langsiktige kampen mot internasjonal terrorisme er vunnet, blir det sagt.

Den italienske eksperten Lorenzo Vidini påpeker ifølge dr.dk at europeiske regjeringer følger ulike strategier for å vinne en slik seier. Mens britene gir pengestøtte til moderate muslimske grupper, satser Nederland på å integrere unge muslimer ved å få dem i jobb