Lørdag ettermiddag ble en 55 år gammel mann drept da en maskert gjerningsmann åpnet ild mot kulturhuset Krudttønden på Østerbro.

Tre politifolk ble såret, to av dem var livvakter fra sikkerhetspolitiet PET.

Like før klokken 01.00 natt til søndag åpnet en person ild mot politifolk utenfor den jødiske synagogen i Krystalgade i sentrum. En sivil person ble drept, mens to politibetjenter ble såret.

Fire timer senere ble den antatte gjerningsmannen, Omar Abdel Hamid El-Hussein (22), skutt og drept av politiet. Politiet tror han var alene om selve angrepene, men flere personer ble pågrepet i saken søndag.

To fengslet for medvirkning

Mandag ble to unge menn på 19 og 22 år er varetektsfengslet i ti dager for medvirkning til drap etter terrorangrepene i København. De to unge mennene, som begge skal ha innvandrerbakgrunn, nektet straffskyld under rettsmøtet.

— De er ikke siktet etter terrorparagrafen, men for medvirkning til det som har skjedd. Politiet mener de har hjulpet gjerningsmannen med å skaffe våpen og ha gitt ham et tilfluktssted. Det nekter de straffskyld for, sa forsvarer Michael Juul Eriksen til Extra Bladet.

De to som mandag morgen ble framstilt for fengsling i en domstol i København, ble pågrepet henholdsvis klokken 8.14 og 14.50 søndag. De skal ha med «viten og vilje» hjulpet gjerningsmannen, opplyser politiet.

- Ekstremistiske holdninger

Omar Abdel Hamid El-Hussein ble løslatt fra fengsel for bare et par uker siden. Han hadde da sonet en dom for grov vold. Tilsynelatende helt uprovosert knivstakk han en ung mann i beinet på et tog i København i 2013.

Tidligere medelever og bekjente beskriver El-Hussein som en gutt som holdt seg for seg selv, var opptatt av islam og mislikte jøder, skriver NTB.

Den danske kriminalomsorgen opplyser mandag at Omar Abdel Hamid El-Hussein viste ekstremistiske holdninger under fengselsoppholdet. Politiet har opplyst at 22-åringen har hatt tilknytning til gjengmiljøer, og at sikkerhetstjenestene har vært oppmerksom på ham.

Det er blitt undersøkt om han har fått trening av terrorgrupper i Midtøsten, men opplysningene som er kommet fram så langt, tyder ikke på det.

Minnemarkering flyttes

Mandag var det planlagt en minnemarkering ved kulturhuset Krudttønden i København. Denne er nå flyttet til Gunnar Nu Hansens Plads, melderPolitiken.

Gunnar Nu Hansens Plads ligger like rundt hjørnet fra kulturhuset, der en mann ble drept i det første av to angrep lørdag.

På Facebook har nesten 17.000 mennesker meldt sin ankomst til markeringen.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt og formannen i det danske politiforbundet, Claus Oxfeldt, skal holde appeller under markeringen, som skal starte klokken 20.