— Han slutter seg til triviell, antiislamsk, høyreorientert ideologi, men er samtidig et speil av jihad-propagandaen fordi han beundrer islamisters bruk av martyroperasjoner som veien til å vekke tilhengere, sier Ranstorp til Politiken.

Ranstorp har brukt flere dager på å lese hele Breiviks 1500 sider lange manifest og sier det gir et fascinerende innblikk i en terrorists drivkrefter.— Et ekstremt foruroligende dokument, et enestående innblikk i terroristens drivkrefter. Du kommer direkte inn i hodet på ham, og det påvirket meg ganske sterkt, sier han.

Infantil

— Selv om Breivik virker intelligent, er teksten mange steder infantil. Det er som om han leker kaptein på et romskip. Han finner opp sin egen verden og sin egen rolle i den verdenen - han finner opp meningsfeller, og jo mer han gjør det, jo mer virkelig blir det for ham. Breivik eksisterer nesten bare virtuelt, sier han.

Ranstorp mener Breivik er et produkt både av foreldrenes skilsmisse, dataspill og et konsekvensløst liv på internett, i tillegg til personlighetsforstyrrelser.

Han beskriver 50-årene som den gylne tid da mannen arbeidet og kvinnen var hjemme, og foreldrenes skilsmisse da han var liten, brøt med dette idealet.

Faren, som han ikke har hatt kontakt med siden han var tenåring, sier selv i et intervju at han sympatiserer med Arbeiderpartiet, og sønnens angrep på partiet kan derfor betraktes som et oppgjør med faren.

Dataspill

— Han spilte dataspillet World of Warcraft intenst i et helt år, og det har påvirket ham sterkt. Han konstruerte en militær verden, han oppfant medaljer og ga dem til seg selv, han førte sitt computerspill over i virkeligheten, lot seg fotografere i selvskapte uniformer og konstruerte helt igjennom sin egen verden, sier Ranstorp.

Han viser også til at Breivik levde online, men at det kan være et feigt liv fordi man selv kan velge hvem man vil svare når man har gitt seg til kjenne på blogger.

— Han kunne vike unna diskusjoner hvis det passet ham, sier han og peker på at manifestet avslører at han har vanskelig for å tenke kritisk, sammenholde fakta og analysere dem, og se en sak fra flere sider.

— De tingene han velger å tro på, sluker han rått, sier han og gir også en beskrivelse av personligheten hans.

Viser personligheten

— Manifestet handler fantastisk mye om Anders Behring Breivik selv og hvordan han vil iscenesette seg selv. Han har et heroisk bilde av seg selv som en utvalgt som har sett lyset, som skal drepe for å sette i gang den revolusjon som skal snu utviklingen. Hans forestilling er at verden til slutt skal takke ham.

Ranstorp viser også til hvordan han skriver om sin egen framtreden, hvordan han går i solarium, hvordan håret hans skal klippes, hvilken musikk han skal høre på sin iPod mens han dreper.

— Han skriver om hva han skal si i rettssalen og hvordan han ønsker sin egen gravstein. Han bygger opp et grandiost bilde av sin egen rolle og betydning, sier han videre.

Uventet vending

I de første timene etter terrorangrepet i Oslo trodde Ranstorp det dreide seg om et islamistisk terrorangrep. Men det forandret seg da han hørte om angrepet på AUF på Utøya, og 32-åringen kom helt overraskende på ham som gjerningsmann.

Han er forsiktig med å vurdere hva Breivik er uttrykk for, og han understreker at man må ta høyreekstremisme like alvorlig som islamsk ekstremisme.— En lang rekke forhold må være til stede samtidig for at det ender som det gjorde i Oslo fredag. Man kan ikke ut fra dette si at slik vil terror se ut i framtiden fordi det er så mye i hans egen personlighet som er avgjørende.

— Er Anders Behring Breivik et enkeltstående trendbrudd i terrorens historie? Eller er han uttrykk for en ny trend? Det vet vi ikke, sier Ranstorp.