En udetonert sprengladning som ble funnet i en sportsbag i et av de utbombete togene, er et av politiets heteste spor. Bomben ble funnet fredag morgen.

Ifølge en rekke spanske medier skal politiet ha stadfestet at hver av de ti bombene som gikk av, inneholdt om lag ti kilo spreng-stoff. Alle skal ha vært utplassert i bager eller ryggsekker. Politikilder siteres i spanske medier på at bombene ble utløst av mobiltelefoner.

Etterforskerne håper nå at de skal kunne spore hvor mobiltelefonen som var koblet til det udetonerte bomben, er kjøpt og gjennom det kunne komme på sporet av personene bak det største terrorangrepet i moderne europeisk historie.

Forskjellig spengstoff

Medier siterer også politikilder som mener at bombens innretning kan tyde på at det ikke var den baskiske terrororganisasjonen ETA som sto bak, slik spanske myndigheter har hevdet.

For det første er detonatoren laget av kobber. ETA skal angivelig alltid bruke aluminium. I tillegg er sprengladningen i bomben spanskprodusert og av merket Gomados. ETA har tidligere stort sett holdt seg til det franskproduserte Tritadyn.

På den annen side har spansk politi tidligere forhindret forsøk fra ETA på å plassere bomber på tog.

En rekke forhold peker imidlertid i retning av al Qaida og ikke ETA:

  • Et koordinert anslag med 10 eksplosjoner innenfor 15 minutter på fire forskjellige tog, passer bedre i al Qaidas enn ETAs mønster.
  • Angrepet er i en størrelsesorden ETA aldri har vært i nærheten av tidligere. Al Qaida på sin side har stått bak lignende angrep andre steder.
  • Al Qaida har truet Spania med hevn for landets sterke støtte til krigen i Irak.
  • Spansk politi har funnet en stjålet varebil som inneholdt et lydbånd på arabisk, samt syv detonatorer like ved den ene av jernbanestasjonene hvor bombene gikk av.
  • Osama bin Laden og hans nære medarbeidere har truet Spania med terrorangrep.
  • Gruppen «Abu Hafs al-Masri-brigaden» har tatt på seg ansvaret for blodbadet på vegne av al Qaida. Denne erklæringen er imidlertid mottatt med skepsis av flere eksperter.
  • Som Bergens Tidenes egen utenriksleder, Atle M. Skjærstad har påpekt , har militante islamske fundamentalister operert i Spania i lengre tid.
Over 1400 ble såret...
REUTERS/SCANPIX
...og minst 199 drept i terrorangrepet i Madrid torsdag.
REUTERS/SCANPIX