Desert Chemical Depot ligger 48 kilometer vest for Salt Lake City, og er lagerplass for kjemiske våpen og gass fra andre verdenskrig.

Anlegget drives av den amerikanske hærens kommando for kjemiske våpen, og har til oppgave å lagre og ødelegge slike våpen i henhold til internasjonale avtaler.

Konsekvenser

Alarmen gikk etter at det ble oppdaget et mulig innbrudd innenfor gjerdet som omgir anlegget. Det var ubekreftede meldinger om at en enslig inntrenger var observert.

En tjenestemann sa at en sikkerhetssvikt ved anlegget kunne få "ekstremt alvorlige konsekvenser", men understreket at det var uklart hva den mulige inntrengeren hadde til hensikt, og at det i første omgang ikke var snakk om noen trussel mot selve anlegget.

Driften ved anlegget ble likevel delvis stanset og personalet fikk verken komme inn eller forlate området, mens det ble iverksatt en stor sikkerhetsoperasjon. Pansrede kjøretøyer og militærhelikoptere ble observert, mens politiet opprettet veisperringer i omegnen.

–Ingen fare

Skoler i nærheten ble varslet, men ble ikke evakuert, og beboere ble fortalt at et mulig innbrudd ikke betydde noen sikkerhetsrisiko.

— Det er ingen fare for publikum, sa Wade Matthews som representerer de lokale myndighetene.

Det er første gang det er slått alarm ved anlegget etter at nye sikkerhetstiltak ble innført etter 11. september i fjor. Anlegget er normalt omgitt av strenge sikkerhetstiltak.

Anlegget har uskadeliggjort 42 prosent av USAs største ansamling av kjemiske våpen. Foruten nervegassen sarin, som ble brukt i et gassangrep på T-banen i Tokyo i 1995, er det lagret sennepsgass og VX-gass på området. Ødeleggelsen av kjemiske våpen begynte i 1996, i henhold til internasjonale avtaler.

(NTB)