Dødstallet fortsetter å stige, og mandag formiddag var 37 mennesker bekreftet drept. Over 30 ble såret i de to kraftige eksplosjonene på T-banen i Moskva i morgenrushet tidlig mandag morgen.— Det er helt stille på metroen nå. Ingen sier noe. Politiet er overalt, sier russiskstudent Thomas Ingebrigtsen fra Bergen.

Han er i ferd med å avslutte studiene i Moskva.

Ikke redd

  • Jeg var ikke i nærheten da bombene gikk av. Men linjen som ble bombet, bruker jeg hver dag, sier Ingebrigtsen.

Spesielt metrostasjonen Park Kulturij er mye brukt både av ham selv og mange andre i Moskva, siden den er et trafikknutepunkt.

— Den røde linjen ble bombet to ganger, men de andre linjene er åpne. Jeg er ikke spesielt redd for å ta metroen. Det virker som om det er svært mye kontroll nå etter det som har hendt, sier Ingebrigtsen.

Er du i Moskva og har informasjon? Kontakt oss!

Russlands president Dmitrij Medvedev har beordret en skjerping av sikkerheten av all transport i landet etter terrorangrepene.

— Vi vil fortsette kampen mot terroristene uten nøling til den er slutt, sa Medvedev til et krisemøte for russiske myndigheter mandag.

Den første eksplosjonen fant sted på et tog ved T-banestasjonen Lubjanka like før klokken syv. Angrepet krevde minst 23 menneskeliv, mens minst elleve ble såret, opplyser russiske redningsmannskaper.

En drøy halvtime senere smalt det på stasjonen Park Kulturij. Minst 14 personer lå døde igjen etter angrepet.

Artikkelen fortsetter under kartet:

Selvmordsangrep To kvinnelige selvmordsbombere iført belter med sprengstoff gjennomførte angrepene, ifølge myndighetene.

— Ifølge foreløpig informasjon er begge angrepene gjennomført av kvinnelige selvmordsbombere, opplyser en talsmann for den russiske sikkerhetstjenesten FSB.

Også lederen for påtalemyndigheten i Moskva mener at det trolig var snakk om et selvmordsangrep.

— Vi kan anta at beltene med sprengstoff var plassert på kroppene deres, sier Jurij Sjomin. Han tilføyer at dødstallet ikke er endelig.

— I øyeblikket konsentrerer vi oss om å redde liv, sier han til journalister utenfor Lubjanka-stasjonen.

Stasjonen ligger i sentrum av Moskva, rett ved hovedkvarteret til den russiske sikkerhetstjenesten FSB, mens Park Kulturij er en av Moskvas eldste T-banestasjoner og ligger i sentrum av byen i nærheten av Moskva-elven.

Denne videoen ble lagt ut på You Tube i dag (saken fortsetter under vinduet):

Fordømmer angrepet Utenriksminister Jonas Gahr Støre fordømmer de to angrepene på T-banestasjoner i Moskva mandag morgen.

– Norge fordømmer terrorhandlingene i Moskva som rammet sivile og uskyldig i morgentimene i dag, sier Støre til NTB på telefon fra Ottawa der han deltar på et møte om Arktis.

– Det er mange nordmenn som besøker Moskva som kjenner den travle undergrunnen og kan se for seg kaoset når bombene rammer, sier han og uttrykker sin sympati med alle dem som har mistet sine nærmeste.

Støre skulle senere mandag treffe den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov i forbindelse med Arktis-møtet og vil da overbringe norske kondolanser etter angrepet.

Rulletrapper virket ikke

TV-programleder Julia Shapalova var like ved da det smalt for andre gang.

— De hadde allerede begynt å evakuerer Kultyurij Park da jeg kom dit. De må ha visst om det første smellet, sier Shapaova til CNN.

Horder av folk begynte å bevege seg mot en annen metrolinje som de ble anbefalt å bruke av de ansatte ved metroen.

— Rulletrappene virket ikke. Folk gikk opp til fots, svært sakte, sier Shapalova.

Så snart hun kom opp på bakkenivå, hørte hun smellet.

— Vi visste først ikke hvor det smalt. Mengder av mennesker strømmet ut. Mange ringte sine nærmeste, svært nervøse og opphisset, sier Shapalova.

Fullt av folk Angrepene er de dødeligste i Russland på flere år. Ifølge talskvinne Irina Andrianova i det russiske krisedepartementet fant begge eksplosjonene sted inne i tog som sto på perrongen.

Det var mange folk på T-banestasjonene da eksplosjonene skjedde. Moskva er for tiden full av tilreisende på grunn av påskehøytiden, og T-banene er hovedpulsåren for persontrafikken i byen.

Den foreløpige listen over omkomne viser at de fleste døde er moskovitter.

Norske myndigheter har så langt ikke fått noen indikasjoner på at nordmenn er rammet av eksplosjonene.

— Ambassaden jobber med saken. De har vært i kontakt med det russiske krisedepartementet. Det er så langt ikke noen indikasjoner på at det er nordmenn blant de drepte eller skadde, sier kommunikasjonssjef Bjørn S. Jahnsen i Utenriksdepartementet til NTB.

Mistanke Ingen har så langt tatt på seg ansvaret for terrorangrepene, men mistanken retter seg mot islamistiske opprørsgrupper fra de urolige regionene i det nordlige Kaukasus.

Også i 2004 ble T-banen i Moskva rammet av et terrorangrep, da en opprører fra Nord-Kaukasus sprengte seg i luften. Den gang ble 40 personer drept.