• Når en by i Norge blir påvirket av boligsituasjonen i USA, har vi skaffet oss et veldig interessant dilemma.

Ordene tilhører presidentkandidat John McCain og falt under nattens republikanske debatt i Reagan Library i Simi Valley, California.


Les utskrift av hele debatten her.

Dermed fikk en av Norges største skandaler i senere tid noen sekunders oppmerksomhet i USA-valgkampen. Debatten mellom de fire gjenværende republikanske kandidatene dreide seg i stor grad om Irak-krigen og den økonomiske tilstanden i USA.

McCain hadde fått med seg at «råtne» amerikanske boliglån hadde fått utslag i Norge. Terra Securities har satset penger i USA på vegne av flere norske kommuner. De økonomisk vanskelige tidene i USA gjør at kommunene trolig taper flere hundre millioner kroner.

Følgene for Norge har blitt belyst av amerikanske media, blant annet gjennom denne artikkelen i the New York Times.

Les også: Alt om USA-valget

— Vi må returnere til prinsippet om at du ikke låner ut penger til dem som ikke kan betale tilbake. Jeg mener det er noen grådige folk på Wall Street som kanskje bør straffes. Det må bli mye mer åpenhet om hvordan dette systemet kom i stand, slik at vi kan forhindre at det skjer igjen. Når en by i Norge blir påvirket av boligsituasjonen i USA, har vi skaffet oss et veldig interessant dilemma, sa McCain i debatten.

Debatten ble en tvekamp mellom ham og Mitt Romney, som selv mener han har størst troverdighet i den økonomiske politikken. McCain har så langt hatt størst troverdighet blant velgerne i Irak-spørsmålet.

Mike Huckabee og Ron Paul kom mindre til orde i debatten som ble ledet av Anderson Cooper fra CNN og Janet Hook fra Los Angeles Times.

ROBERT GALBRAITH / REUTERS