Episodene skjedde få timer etter at flere hundre mennesker marsjerte gjennom Paris-forstaden Clichy-sous-Bois, på årsdagen for dødsfallene som utløste de verste opptøyene i den franske hovedstaden på nærmere 40 år.

To menn med hetter ba de om lag 15 passasjerene om å komme seg ut av en buss i forstaden Seine-Saint-Denis før de tente på. Senere på kvelden ble en buss angrepet i Blanc-Mesnil, opplyser det offentlige transportselskapet RATP. Også her slapp passasjerene og sjåføren uskadd unna, før et titall maskerte personer gikk løs på vinduene i bussen og satt den i brann.

Siden søndag har minst fem busser blitt angrepet i de fattige boligområdene, og politiet frykter mer uro i dagene som kommer.

Politijakt

Fjorårets opptøyer brøt ut etter at Zyed Benna (17) og Bouna Traore (15) døde av elektrisk støt mens de gjemte seg i en transformatorstasjon for ikke å bli sett av en politipatrulje.

Mange mente politiet hadde skylden for dødsfallene i Clichy, og i løpet av kort tid brøt det ut opptøyer som etter hvert spredte seg til flere andre fattige forsteder. I løpet av tre uker ble rundt 10.000 biler satt i brann og 300 bygninger forsøkt påtent.

Fredag ble de frammøtte bedt om å utvise ro og verdighet under minnemarkeringen.

Mintes de døde

– Nok en gang har Frankrike og verden vendt blikket mot oss. Vi trenger roen, verdigheten og motet som er synlig her, for å seire. La oss vise dem hvem vi virkelig er, sa Clichys ordfører Claude Dilain.

Mange av de frammøtte bar T-skjorter med påskriften «Døde for ingenting». Familiene til de to døde tenåringene la ned blomster på ulykkesstedet.

Situasjonen er fortsatt spent i flere Paris-forsteder med høy andel innvandrerfamilier. Områdene preges av høy arbeidsledighet, rasediskriminering og det innbyggerne opplever som fiendtlige holdninger fra politiet.

Ett år etter at det brøt ut opptøyer i Paris-forstaden Clichy-sous-Bois ble det arrangert en markering til minne om de to ungdommene som døde da de forsøkte å komme seg unna politiet 27. oktober i fjor. Dødsfallene utløste de verste opptøyene i Paris på nærmere 40 år.
BENOIT TESSIER