— Vi ber deg Gud for barna i Irak. Det er så mange av dem. Og nå er de redde. Men du bryr deg om dem, Gud. Pass på dem og vær med dem, fremførte biskop Ole D. Hagesæther i sin bønn, mens William plasserte det brennende lyset i lysgloben foran alteret.

Skolegudstjenesten i Johanneskirken i går formiddag ble et nært, men sterkt møte mellom biskopen og elevene ved Møhlenpris skole i Bergen. Tilfeldighetene gjorde at gudstjenesten falt sammen med krigsutbruddet i Irak. Derfor valgte biskopen å bruke hele sin preken til å snakke med de 190 elevene om situasjonen i Irak.

-Vi er redde

Hagesæther er denne uken på bispevisitas i den nye stormenigheten i Bergen sentrum. I går sto blant annet gudstjenester for elevene på Møhlenpris og Nordnes skoler i henholdsvis Johanneskirken og Nykirken.

Etter at William hadde satt sitt brennende lys i globen, tenkte sjetteklassingen Runa Falck sitt lys, mens biskopen også bad for norske barn som er redde for at det også blir krig her i landet.

— Vi er redde, og ber også for norske barn som nå har det vanskelig fordi det som nå skjer, ikke bare er på tv, men også skjer i virkeligheten. Vi ber om at barna må få være trygge hos deg, alltid, sa biskopen i sin bønn.

Fryktelig lei seg

Før biskopen talte til barna, leste fire elever fra lidelseshistorien i Bibelen.

— Disse tekstene har mye glede og mye sorg i seg. Men Jesus forteller også at han ikke har glemt oss. Det er påskens budskap. Når jeg hører det, blir jeg skikkelig glad, samtidig som jeg blir fryktelig lei meg på grunn av det som er skjedd i Irak, sa Hagesæther og hentet frem William fra 4. klasse og Runa fra 6. klasse. William hadde sett fjernsyn før han gikk på skolen, og fortalte biskopen at han hadde fått med seg at USA hadde bombet i Irak.

— Hva tenkte du da, spurte Hagesæther?

— At det er trist. Jeg ble redd, svarte 10-åringen.

— Det var fint å få tenne lys her i kirken. Det er dumt at det skal bli krig. Jeg er litt redd. For kanskje blir det krig også i Norge, undrer William overfor Bergens Tidende.

Glem dem ikke

I sin preken tok Hagesæther også opp den frykten mange norske barn bærer på.

— Krigen skjer langt borte. Dere behøver ikke tenke på at det kan bli krig i Norge. Men det er viktig at vi nå tenker på dem som har det vondt andre steder. Kirkene er bygget for at vi kan ha et sted å komme til, og si at vi veldig lei oss.

Hagesæther fortalte at han selv ble født da Norge var i krig. Den gang var Johanneskirken fullpakket av mennesker som kom sammen for å be Gud om å hjelpe dem.

— Nå er vi i kirken. Vi ber til Gud, og vi vil be om at Gud må passe oss. Men det er ikke nok. Nå må vi også tenke på den som har det fryktelig vondt andre steder. Det ville være forferdelig om vi glemte dem, sa Hagesæther.

TENKE: - Nå er det viktig at vi tenker på dem som har det vondt i Irak, sa biskop Ole D. Hagesæther til Runa Falck, William Ridgeway og de andre elevene på Møhlenpris skole. Willam tente lys for barna.<p/>FOTO: KNUT STRAND