Kongressledere fra Republikanerne og Demokratene har den siste uka vært i daglige forhandlinger i Det hvite hus om sparetiltak for de kommende ti årene. Men nå har Obama stanset forhandlingene for å la kongresslederne rådføre seg med andre partimedlemmer og revurdere sine posisjoner i saken.

— Tida er åpenbart i ferd med å løpe fra oss. Så det jeg har sagt til medlemmene av Kongressen er at de i løpet av 24-36 timer må gi meg en følelse av hva planen deres er for å heve gjeldstaket og gjennom hvilke mekanismer, sa Barack Obama på en pressekonferanse i Det hvite hus fredag.

Obama gikk samtidig hardt ut mot Republikanernes motvilje mot å øke skattene for de mest velstående amerikanerne og kalte dette «useriøst».

— Men viser de meg en seriøst plan, vil jeg være villig til å ta den videre, selv om det innebærer vanskelige beslutninger fra min side, sa han.

Gjeldstaket må opp

Republikanerne vil på sin side ikke la seg binde av forhandlingene med Demokratene og varsler at partiet i neste uke vil ta et eget forslag opp til avstemning i Kongressens førstekammer Representantenes hus. I forslaget nedfelles et prinsipp om at USAs gjeldstak ikke kan heves uten samtidige budsjettkutt. Samtidig stilles det krav om budsjettbalanse på sikt.

Det er ikke ventet at forslaget vil få flertall i begge kamre i Kongressen.

Kassen går tom

USAs eksisterende gjeldstak på 14.300 milliarder dollar ble nådd allerede i mai, og finansminister Timothy Geithner har gjort det klart at statskassen vil gå tom den 2. august om gjeldstaket ikke blir hevet. Et vedtak i Kongressen om heving av gjeldstaket er derfor helt nødvendig.

De folkevalgte er imidlertid enige om at gjeldstaket ikke kan heves uten at det samtidig tas grep for å få budsjettunderskuddene ned. Det de ikke klarer å bli enige om, er hvordan de skal få til dette.

Krever bredt forlik

Republikanerne krever at offentlige utgifter må kuttes med minst 1 dollar per dollar gjeldstaket heves. Demokratene ønsker på sin side økt skatt i tillegg til budsjettkutt, noe Republikanerne motsetter seg.

Ifølge kilder i Demokratene har Obama håp om å få på plass et forlik som vil innebære kutt på 2.000 milliarder dollar over de ti kommende årene.

Et annet alternativ skal ifølge kildene være en langvarig heving av gjeldstaket uten at det samtidig tas en beslutning om sparetiltak.

Obama har også gjort det klart at han ikke vil godta en midlertidig løsning i saken. Målet er fortsatt et bredt forlik, sa han fredag.

Kredittverdighet i fare

I finansmarkedene er frykten økende for at situasjonen skal bli så alvorlig at amerikanske myndigheter blir tvunget til å misligholde sin gjeld. Skjer det, kan resultatet bli rentehopp, kraftig børsnedgang og i verste fall en ny resesjon.

Kredittvurderingsbyråer har allerede gjort det klart at USAs kredittverdighet ligger an til å bli nedgradert dersom ingen enighet kommer på plass om sparetiltak og en heving av gjeldstaket.

I dag ligger USAs kredittverdighet i toppkategorien AAA, men ifølge finansselskapet Standard & Poor's er det en risiko på 50 prosent for en nedgradering innen tre måneder.