40 mennesker mistet livet og 84 ligger fortsatt på sykehus etter mandagens terrorangrep i den russiske hovedstaden. Tilstanden for flere av de sårede er alvorlig. Dagen etter ble 12 mennesker drept i et nytt selvmordsangrep, denne gangen i byen Kizlyar i Dagestan.

Russiske myndigheter bekreftet fredag at Dzennet Abdurakhmanova var en av de to selvmordsbomberne som utførte angrepene i Moskva.

Ifølge den russiske avisa Kommersant kom ungjenta fra den lille landsbyen Kostek vest i Dagestan i Nord-Kaukasus. Navnet hennes, som er vanlig blant muslimske kvinner i denne regionen, skal stamme fra det arabiske ordet ’jannat’, som betyr paradis.

Sort enke

Ifølge russiske etterforskere skal 17-åringen være enke etter en muslimsk opprører som ble drept i fjor.

Kommersant trykket fredag bilder av det unge paret. Men bildene er langt fra typiske for nygifte ektepar: På ett av dem står Dzennet iført hijab og peker stolt til værs med en pistol, mens ektemannen Umalat Magomedov, kjent under sitt krigsnavn «Al-Bara», holder et tyngre våpen. På et annet bilde ses 17-åringen i nikab med en håndgranat i hånden.

De to skal ha møtt hverandre da hun var 16. Det er uklart om de var formelt gift, men de skal ha vært uatskillelige, skriver Kommersant. Men på fjorårets siste dag ble Magomedov drept av russiske styrker.

Identiteten til den andre selvmordsbomberen er ikke kjent, men kilder innen russisk politi sier at det kan ha vært 20 år gamle Markha Ustarkhanova fra Tsjetsjenia. Også hun skal være en enke etter en tsjetsjensk opprører.

En tsjetsjensk sikkerhetskilde sier imidlertid at etterforskerne allerede har konkludert med at bilder av Ustarkhanova ikke matcher noen av selvmordsbomberne.

Ga ordre

Russlands president Dmitrij Medvedev sa fredag at etterforskningen går relativt raskt framover. Han lover også tøffere behandling av enhver som har hjulpet angriperne.

— Enhver som hjelper til, uansett med hva, enten det er suppekoking eller klesvask, har begått en alvorlig forbrytelse, sier Medvedev.

Fredag steg dødstallet i Moskva til 40 da en 51 år gammel mann døde på sykehuset av skadene han fikk i terrorangrepet.

Den tsjetsjenske opprørslederen Doku Umarov har erklært at han ga ordre til mandagens selvmordsaksjoner i Moskva og truet med nye angrep. Umarov titulerer seg selv som «emiren av Kaukasus-emiratet» og leder et nettverk av islamistiske grupper i regionen.