Amnesty International har innledet en hasteaksjon og skriver i en melding at organisasjonen er alvorlig bekymret for at 18-åringen Sina Paymard skal henrettes i løpet av kvelden tirsdag i Iran.

Paymard var involvert i et gateslagsmål som 16-åring og ble dømt til døden av en iranske domstol for drap.

Norge protesterer

Norge har protestert mot den planlagte henrettelsen i Teheran tirsdag sammen med EU og Australia.

– Vi protesterer via en skriftlig uttalelse til iranske myndigheter. Hvis mannen blir henrettet, bryter Iran løfter de har undertegnet med FNs barnekonvensjon, sier pressetalsmann Bjørn Jahnsen i Utenriksdepartementet (UD) til NTB.

Menneskerettighetsaktivist og forsker Mahmood Amiry-Moghaddam ved Universitetet i Oslo tror verdenssamfunnet har en reell mulighet til å stanse henrettelsen hvis saken får nok oppmerksomhet.

– Folk flest i Iran viser avsky mot henrettelser av barn, men dessverre er Iran det landet hvor flest mindreårige henrettes, sier Amiry-Moghaddam til NTB.

Spår rekord i antall henrettelser

Den norske ambassaden i Teheran har vært i kontakt med Sina Paymards advokat, som bekrefter at henrettelsen kan bli fullbyrdet tirsdag kveld.

– Vi har snakket med advokaten for å undersøke saken, og for å tilby assistanse hvis det skulle være behov for det, sier Jahnsen i UD.

Amnesty International har registrert 124 henrettelser i Iran siden årsskiftet, og frykter at antallet kan gå over fjorårets rekord på 177 henrettelser.