Fem døgn var alt president Aleksander Lukasjenko tolererte av fredelige demonstrasjoner i Minsk sentrum.

Klokken 03.00 i natt var det over. Store militærfargede lastebiler for fangetransport kjørte inn på plassen og omringet teltleiren. bt.no var vitne til at opprørspoliti med hjelmer og batonger tok oppstilling rundt flokken med ca. 200 demonstranter – de fleste ungdommer, men også flere godt voksne og pensjonister -— som siden mandag hadde protestert mot valgresultatet.

Alle i leiren hadde satt seg ned på bakken, åpenbart livredde for hva som ventet. Musikken var slått av, journalistene og fotografene ble jaget bort til utkanten av plassen, og det var nesten helt stille da politifolkene gikk løs på teltleiren.

En søppelhaug lå igjen

– Jeg sier: Ikke slå! ropte en av politisjefene i det opprørspolitiet gikk løs på flokken. Demonstrantene innså åpenbart at slaget for lengst var tapt, og politiet behøvde ikke bruke mye makt. I lange rekker ble fangene ført inn i lastebilene, noen bærende på flagg, de fleste med bøyde hoder.

På under et kvarter hadde de hjelmkledde politifolkene tømt leiren for folk, og kjørt dem vekk.

Av det som like før var en teltleir med oppstemt ungdom som ropte slagord, spilte musikk, danset og drakk te fra termoser for å holde varmen, var bare en stor, kaotisk søppelhaug igjen: Istykkerrevne telt, suppekjeler, flagg, mat, klær, sko, plakater og vannflasker.

– Vi blir kjørt

bt.no snakket med en av de arresterte, Alexej Lashuk (25) fra Minsk, på telefonen fra fangebilen han satt i.

– Det gikk veldig fort. Ingen ble slått, så vidt jeg kunne se. Nå blir vi kjørt ett eller annet sted, rakk han å fortelle før forbindelsen ble brutt.

Tilbake sto pressefolkene og lamslåtte vitner som hadde unngått politiaksjonen.

– Jeg er sjokkert. Jeg trodde ikke dette skulle skje i natt, sier Viktoria Hemmelmann (25) fra Minsk. Hun unnslapp massearrestasjonen fordi hun var sammen med en venninne med pressekort, og går nå rundt i leirruinene.

– Dette er ikke folkestyre. Dette er et autoritært regime, sier Hemmelmann.

Så snart demonstrantene var fjernet, forsvant også opprørspolitiet, like fort som de var kommet. Fem traktorer og flere lastebiler kjørte inn på plassen, og lastet alle demonstrantenes eiendeler opp på lasteplanene.

Milinkevitsj ved fengselet

Fangene ble kjørt til et fengsel i Akrestina-gaten i utkanten av Minsk. Der møtte bt.no i 4-tiden i natt en tydelig rystet presidentkandidat og opposisjonsleder Aleksander Milinkevitsj. Han sto barhodet utenfor fengselsporten og holdt rundt sin kone mens han snakket i telefonen. En av deres sønner er blant de arresterte.

– Regimet har i natt vist sitt dyriske vesen, sa Milinkevitsj. Han hadde oppfordret demonstrantene til å holde ut frem til lørdag, da det er planlagt en stor demonstrasjon i protest mot valgresultatet og president Lukasjenko.

Han har selv vært til stede i teltleiren i flere netter.

– Men i natt var jeg hjemme, sa Milinkevitsj. Han holdt fast ved at demonstrasjonen lørdag skal gå som planlagt.

– Jeg vet ikke hva som vil skje med de arresterte. Jeg håper de ikke blir behandlet for hardt, sa Milinkevitsj, før han satte seg bak rattet i sin gamle Mercedes og kjørte vekk sammen med konen.

Eks-ambassadør tatt

Ved fengselsporten sto også en rasende diplomat, Polens konsul Krzystof Swiderek. Polens tidligere ambassadør til Hviterussland, Maryusz Maszkewicz, var til stede i teltleiren da politiet slo til, og var blant de arresterte. Fengselsvaktene nektet å slippe konsulen inn, tross konsulen som rev og slet i døren.

På Oktoberplassen sørget koner med koster og feiebrett for å fjerne de siste restene av leiren.

Da solen sto opp over Minsk i dag, var det lite eller ingenting igjen som vitnet om den historiske protesten mot Aleksander Lukasjenkos autoritære regime.

UTEN NÅDE: Det gikk bare et lite kvarter fra politiet begynte arrestasjonene til fangebilene kjørte bort. Teltleiren ble gjort om til en eneste stor søppelhaug på minutter. Restene ble lastet opp på lastebiler og kjørt vekk.
GORM K. GAARE
IKKE-VOLDELIG: Demonstrantene satte seg fredlig ned da politiet kom for å rydde leiren.
GORM K. GAARE
FJERNET: Politiet grep fatt i demonstrantene med makt og brakte dem inn i busser.
GORM K. GAARE
TIL FENGSEL: Alle demonstrantene ble arrestert og kjørt bort.
GORM K. GAARE
LITE IGJEN: Etter politirazziaen plukket flere gjenværende opp flagg og andre eiendeler fra teltleiren.
GORM K. GAARE
LITE IGJEN: Ryddemanskap i ferd med å rydde Oktoberplassen.
GORM K. GAARE
TILBAKESLAG: En tydelig rystet opposisjonsleder Aleksander Milenkevitsj ankom fengselet hvor demonstrantene ble holdt sammen kona Inna.
GORM K. GAARE
KJØRT VEKK: Demonstrantene ble ført til fengselet i Akristinagata i utkanten av Minsk.
GORM K. GAARE