Et dataprogram laget for å løse problemene med Canadarm2 ble overført til romstasjonen onsdag, men det virket ikke. Feilen fører til at ingeniørene fortsatt leter etter mulige grunner for at den omlag 19 meter lange kranen ikke fungerer. Den defekte robotkranen forsinker de to neste romfergeturene med tre uker hver. Det betyr antakelig at Atlantis skytes opp tidlig i juli og Discovery tidlig i august.

— Datoene er meget omtrentlige, sier talsperson for Nasa ved Kennedy Space Center, Bruce Buckingham, til Florida Today.

Den første av romfergene som skal opp, Atlantis, bringer en russisk luftssluse og dokkingstasjon til ISS. Oppskytningen kan ikke skje før robotarmen på ISS blir klargjort, fordi den skal brukes i monteringen av den russiske modulen. Atlantis ble overført fra hangaren til Vehicle Assembly Building (VAB) ved Kennedy Space Center tirsdag. Der vil romfergen bli festet til den eksterne drivstofftanken og rakettene.

Canadarm2, som er verdt 600 millioner dollar, ble levert til romstasjonen forrige måned. Russernes kombinerte luftsluse- og dokking-enhet til 164 millioner dollar ble forsinket av finansieringsproblemer. Det er tvilsomt om flere russiske moduler blir brakt ut i rommet på lang tid. Russerne sliter med et romfartsbudsjett på 100 millioner dollar. Til sammenlikning koster en romfergeekspedisjon 5 ganger så mye. (Origo)